Ručak s ambasadorom
18

Američka trgovačka komora: Zalagat ćemo se za stabilnu i prosperitetnu ekonomiju u BiH

M. N.
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
Članovi Američke trgovačke komore u BiH (AmCham) održali su danas radni ručak s ambasadorom SAD-a u BiH Ericom Nelsonom, s kojeg je poručeno kako će se zalagati za stabilnu i prosperitetnu ekonomiju u našoj zemlji te promovirati privatni bh. sektor.

Kako je rekao predsjednik Upravnog odbora Američke trgovačke komore u BiH Kenan Karčić, AmChama je glas američkih biznismena u ovoj zemlji te institucija koja radi na podržavanju američkih i neameričkih kompanija koje rade i investiraju u BiH.

"Danas kada se BiH suočava s ekonomskim i političkim trzavicama naš posao je da promoviramo i zaštitimo interese naših članica. Naši ciljevi su da doprinesemo stabilnosti ekonomije, pomoći u rastu posla, povećati šanse za zaposlenje, ohrabriti i promovisati privatni sektor i investiranje te promociju visokih vrijednosti i standarda komercijalne prakse", kazao je Karčić.

Istakao je kako nije lako poslovati u BiH i da trebaju djelovati kao jedan glas pozitivnih inicijativa te više raditi na stvaranju boljeg poslovnog okruženja.

"Prvo moramo očuvati jaku vezu među našim članicama da se jače umreže i razmijene ideje, zatim uvezati strane investitore s lokalnim i donosiocima odluka u BiH te druge komore, međunarodnu zajednicu, lidere i eksperte. Moramo rasti kako bismo bili glasniji. Mislim da smo napravili progres, ali ovo je samo početak", kazao je.

Zahvalio se Ambasadi SAD-a u BiH na kontinuiranoj pomoći te je poručio kako će raditi na doprinosu digitalizacije BiH. Jedan od načina je i zapošljavanje u IT sektoru.