biznis
0

Američka deflacija dostigla najviši nivo od 1950. godine

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Potrošačke cijene u SAD su u maju opale za rekordnih 1,3 procenta u odnosu na isti mjesec lani, što je najveći pad, a ujedno i deflacija od 1950. godine, objavilo je američko Ministarstvo rada.

Te cijene su, nasuprot tome, u poređenju sa prethodnim mjesecom umjereno porasle za 0,1 odsto, dok je inflacija u maju porasla mnogo manje od očekivanja, što dokazuje da recesija "drži inflaciju pod kontrolom".

Analitičari su pretpostavljali da će se potrošačke cijene u maju povećati do 0,3 procenta.

Sada se, međutim, javljaju i bojazni od dugoročne deflacije, odnosno pada potrošačkih cena, koja bi mogla da destabilizuje američku ekonomiju, objavila je agencija ČTK.

Niske cijene su dobre, ukazuju analitičari, ali deflacija može dovesti do toga da potrošači odgode kupovine u nadi da će robu moći da kupe još jeftinije, što vodi padu proizvodnje i smanjivanju plaća.

Bazna međumjesečna inflacija, koja ne obuhvata nestabilne cijene hrane i energije, iznosila je 0,1 odsto i bila je u skladu sa predviđanjima analitičara, dok je na godišnjem nivou bila 1,8 procenata.

Niska inflacija omogućava centralnoj banci SAD (Fed) da kamatne stope ostavi na nivou blizu nule.

Cijene benzina u SAD su u maju, u odnosu na prethodni mjesec, povećane za 9,6 odsto, ali su niže u poređenju sa istim periodom 2008.

U isto vrijeme su cijene duhanskih proizvoda smanjene, iako su u prethodna dva mjeseca rasle, zbog povećanja federalnog potrošačkog poreza.

Niže su bile i cijene prehrambenih proizvoda, koje padaju već četvrti mjesec za redom.

Rast cijena koči sadašnja recesija, pri čemu je najveća nezaposlenost u SAD za 25 godina, tako da fabrike rade na rekordno niskom nivou, što smanjuje pritisak na plaće.

Potrošači se pribojavaju za svoja radna mesta i manje troše, tako da pada potrošačka tražnja, pri čemu je u takvoj situaciji firmama veoma teško da povećavaju cijene proizvoda.

Izdaci potrošača, također, spadaju u važan motor ekonomskog rasta, ukazuju analitičari, od kojih većina, međutim, smatra da će mjere Fed-a za stimulaciju privrede zaštititi zemlju od deflacije.