{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Američka centralna banka donijela "olakšanje" finansijskim tržištima

F
18.8.2007. u 21:08
0
0
Američka centralna banka donijela "olakšanje" finansijskim tržištima
0
Američka centralna banka donijela "olakšanje" finansijskim tržištima
Foto: AFP
Većina britanskih listova piše u subotu o "olakšanju" koje je Američka centralna banka, Federalne rezerve, donijela finansijskim tržištima nakon "dramatične intervencije" u petak.
Američka centralna banka je, piše na naslovnici The Guardian, iznenadila je berze, smanjivši jednu od svojih glavnih kamatnih stopa, a sve iz straha da bi kriza na svetskim finasijskim tržištima mogla gurnuti Sjedinjene Države u recesiju.

Ovaj korak odmah je izazvao skok cijena akcija na londonskoj i drugim evropskim berzama, ali ne i na Dalekom istoku, gde su tržišta zabrinuta da će kriza u Americi nanijeti štetu njihovom izvozu.

Iako većina analitičara smatra da je najgore prošlo, prisutna su strahovanja da ovo nije kraj priče, odnosno, da intervencija Američke centralne banke u vidu novčanih "injekcija" i smanjenja kamatnih stopa neće moći imati dugoročan pozitivan uticaj na finansijska tržišta, piše Financial Times.

Niko ne može predvidjeti šta će se dalje događati u svijetu finansija, slažu se listovi, i usprkos najmodernijoj tehnologiji, kada su u pitanju finansijska tržišta, važi maksima Francisa Bacona otprije 400 godina da predviđanja služe samo kao "zimska zabava pored toplog ognjišta" (Guardian).

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: