Povod za neslaganje
0

Američka autoindustrija na izdisaju

FENA
Foto: AFP/Getty Images
Foto: AFP/Getty Images
Sadašnji i budući predsjednik Sjedinjenih Država sukobili su se tokom sastanka u ponedjeljak u vezi s pružanjem pomoći američkoj automobilskoj industriji koja kao da je na izdisaju, otkriva u srijedu britanski Daily Telegraph.

Obama je, kako piše list, pozvao Georgea W. Busha da iz nedavno dogovorenoga paketa finansijske pomoći, teškog 700 milijardi dolara, dvadeset pet milijardi izdvoji za hitnu podršku posrnulim američkim automobilskim gigantima.

Ideja nije naišla na dobar prijem kod trenutnog stanara u Bijeloj kući, koji nije voljan da sredstva iz dolarskog paketa za spašavanje troši ni na išta drugo osim na prvobitno planirane korisnike, banke i finansijsku industriju.

The Times pak upozorava da je američka automobilska industrija, kolos od hroma koji je osiono dominirao svijetom tokom većeg dijela 20. stoljeća, već neko vrijeme na koljenima a da danas, kada je pao u prašinu, prosi pomoć od političkih gospodara, i starih i novih.

Tempo kojim General Motors, Ford i Chrysler trpe gubitke toliko je alarmantan da će najmanje jedan od njih bankrotirati do Božića.

Vrijednost akcija General Motorsa pala je ispod nivoa iz 1946. godine i banke procjenjuju da bi uskoro mogle postati potpuno bezvrijedne, piše Times.