Poklon BiH Kašmiru
0

Ambulanta "Nedret Mujkanović“ u Pakistanu

Sarajevo-x.com
Danas je u Islamskoj Republici Pakistan, u pokrajini Kašmir, u naselju Chattar klass, svečano otvorena ambulanta primarne zdravstvene zaštite "Nedret Mujkanović“, a nosilac aktivnosti bio je GP PUT Sarajevo.

Sredstva su osigurali UKC Tuzla i UKC Sarajevo, a svečanom prijemu su, između ostalih, prisustvovali predsjednik Vlade pokrajine Kašmir Muhammed Yakub Khan , predstavnici investitora UKC Tuzla i UKC Sarajevo, nj.e. ambasador BiH u IR Pakistanu Damir Džanko, predsjednik Pakistanske agencije za inostrane donacije ERRA Altal Salim, direktor GP PUT Sarajevo Admir Eminović, te mnogobrojni predstavnici medija.

"Otvaranjem i uručenjem objekta primarne medicinske zaštite BiH je ispunila svoje obećanje dato prije tri godine. U ovom periodu smo završili izgradnju Više škole za djevojčice, ambulantu, ali i projekt rehabilitacije i oporavka djevojčice Rabije koja je teško stradala u zemljotresu i izgubila članove uže porodice. Danas su uručeni i ključevi njene kuće, a ranije je upisana u školu i dobila ortopedske proteze te njegu u bolnici Međunarodnog crvenog krsta. Zahvaljujem ljekarima iz Tuzle i Sarajeva, GP Putu, Merhametu BiH i svim ljudima kojima su pomogli u realizaciji ovih projekata,“ rekao je nj. e. Ambasador BiH u IR Pakistan Damir Džanko.

"Ovo je još jedan u nizu naših humanitarnih angažmana u Pakistanu. GP Put od 1993. godine učestvuje u građevinskim projektima u Pakistanu i jedina smo bh. građevinska kompanija koja izvodi radove u ovoj zemlji, pa osjećamo obavezu da pomažemo stanovnicima Pakistana. Zaista nam je velika nam čast da smo podržali ovaj projekt i na taj način dali naš doprinos razvoju pakistanskog društva te doprinijeli unaprijeđenju prijateljskih odnosa između BiH i Pakistana,“ rekao je direktor GP Puta Admir Eminović.

GP PUT Sarajevo je, u skladu sa zaključenim ugovorom sa UKC Tuzla, bio nosilac aktivnosti u izgradnji ambulante, koje su uključivale raspisivanje javnog natječaja za izbor izvođača radova i odabir najpovoljnijeg ponuđača, zaključivanje ugovora i uvođenje izvođača u posao, praćenje dinamike i kvalitete te plaćanje radova, obavještavanje investitora o stanju radova i druge aktivnosti.

Pored ovih kontrolnih i menadžerskih aktivnosti GP PUT Sarajevo je i materijalno pomogao ovaj projekat tako što je finansirao i izvršio odgovarajuće pripreme terena za početak radova, kao i završne radove na uređenju zemljišta nakon izgradnje objekta. Tehnički pregled i prijem objekta od strane državne komisije za kontrolu radova izvršen je 28.11.2008.godine, nakon čega je dobijen i odgovarajući certifikat.

GP Put- Osnovan je 1952. godine, a temeljna djelatnost je niskogradnja. Na projektima u Pakistanu je prisutan od 1993. godine gdje je izgrađeno 350 km saobraćajnica najvišeg standarda,a realizirani su i mnogobrojni manji projekti na lokalnom nivou, odnosno na području grada Lahorea. U Pakistanu GP Put zapošljava oko 400 radnika, a upravu i inžinjersko- tehnički kadar čini 12 uposlenika GP Puta, bh. državljana. GP Put posluje i u Libiji, Ugandi i Keniji. GP Put je prisutan na svim značajnijim tenderima u Bosni i Hercegovini. Samo neki od značajnijih nedavnih projekata su i izgradnja dionice autoceste Zenica-Sarajevo, dijela Koridora 5c, od Podlugova do Visokog, i od Visokog do Dobrinje i rekonstrukcija Sjeverne longitudinale. Vrijednost navedenih projekata mjeri se u višemilionskim iznosima.