biznis
0

Ambasador Švicarske u BiH posjetio SERDA-u

FENA
Ambasador Švicarske u BiH Rolf Lenz i direktor Ureda za saradnju Ambasade Švicarske Thomas Rüegg posjetili su danas Sarajevsku regionalnu razvojnu agenciju (SERDA).

"Prezentirani su projekti i aktivnosti koje SERDA realizira na području Sarajevske makroregije, u okviru procesa regionalnog ekonomskog razvoja u BiH. Načelno je razgovarano o budućoj saradnji, a akcent je posebno dat na našu dijasporu u Švicarskoj koja je brojna i dobro organizovana”, izjavio je nakon sastanka direktor SERDA-e Ševkija Okerić.

Dodao je da je razgovarano i o uspostavljanju posebnog sistema u SERDA-i, poslovnog inkubatora koji bi bio novi način podrške stranim investitorima. Njima bi se na ovaj način osigurao puni servis, kancelarija, oprema, kontakati s nadležnim institucijama.

Švicarska podržava oblast poljoprivrede i načelno je dogovoreno da se u aktivnostima švicarske ambasade u BiH nađu i projekti iz poljoprivrede na području SMR-a.

Švicarski ambasador Rolf Lenz izjavio je da postoje brojne mogućnosti za saradnju sa SERDA-om i da je moguće da će u budućnosti podržati projekte u oblasti infrastrukture.

Izrazio je interesovanje za područja zaštite okoliša, uklanjanja otpada, razvoja ruralnih sredina, na kojima su već aktivni, kao i za podršku na području privatnog biznisa.

“Tu mislim prvenstveno na investicije u oblasti malih i srednjih preduzeća i vidim veliki potencijal kod bh. dijaspore. U tom pogledu dao sam preporuku da se i Ambasada BiH više aktivira na tom planu, uspostavi kontakte s dijasporom”, kazao je švicarski ambasador.

Procjenjuje se da u Švicarskoj živi oko 60.000 građana iz BiH.