biznis
0

Ambasador Perua posjetio Vanjskotrgovinsku komoru BiH

FENA
Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH) Milan Lovrić primio je danas novoimenovanog ambasadora Perua Eliarda Alberta Escala Sanchez- Barretoa, koji nerezidentno pokriva BiH iz Rumunije.

Nakon što je posjetio Predsjedništvo BiH i predao akreditive u Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Berreto je prvo posjetio Komoru, svjestan izuzetnog značaja razvoja ekonomskih odnosa koji potječu i svaki drugi vid suradnje, saopćeno je iz VTKBiH.

Na konstataciju predsjednika Lovrića da ekonomska razmjena dviju zemalja gotovo uopće ne postoji jer i neznatan broj proizvoda peruanskog porijekla uvozimo putem trećih zemalja te ih svrstavamo u vanjskotrgovinsku razmjenu s tim zemljama, ambasador je dao kratki presjek peruanske ekonomije koja devedesetih godina bilježi privatizaciju, naročito u industriji telekomunikacija, rudarstva, i energetike, nakon čega je i napredovala.

Važne industrije u Peru su automobilska industrija, željezo i brodogradnja, a zanimljive za razmjenu, prema njegovom mišljenju, su ribarstvo (tunjevina i oslić) i poljoprivreda (mango, papaja, banane, šparoge i paprika, kao i kafa) koja bi mogla biti interesantna bh. tržištu.

Spomenuo je pozitivne rezultate ostvarene s Rumunijom koja je bilježila sličnu razmjenu kao BiH, dok danas već direktno uvozi iz Perua i plasira na treća tržišta.

U kratkom presjeku bh. privrede, predsjednik Milan Lovrić kao značajne i potencijalno zanimljive djelatnosti naglasio je metalsku industriju (aluminij i željezo), drvnu i industriju namještaja, te turizam, s obzirom na to da izvjestan broj Peruanaca već posjećuje Međugorje.

Dogovoreno je da se prvi dolazak peruanske delegacije u neku od nama susjednih zemalja iskoristi i pokuša organizirati susret i s bh. privrednicima, jer su Peruanci zainteresirani za ovu regiju.