Posjete
0

Ambasador NR Kne u Centralnoj banci BiH

FENA
Ambasador Narodne Republike Kine Liu Wenxin i njegov savjetnik za pitanja ekonomije i trgovine Zhu Darong danas su posjetili Centralnu banku BiH (CBBiH), gdje su se susreli s guvernerom Kemalom Kozarićem.

Kako se navodi u saopćenju Službe za odnose s javnošću CBBiH, najveći dio razgovora kineskog ambasadora i guvernera CBBiH bio je posvećen mogućnostima za proširenje privrednih veza između BiH i Kine te globalnim ekonomskim kretanjima.

Wenxin se posebno interesirao za mogućnosti ulaganja kineskog kapitala u Bosnu i Hercegovinu, kao i za investicijske prilike u našoj zemlji.

Kozarić je naglasio važnost stranih direktnih investicija za Bosnu i Hercegovinu, te obećao da će CBBiH pružiti sve neophodne informacije kako bi olakšala posao svim zainteresiranim investitorima.

Govoreći o globalnim ekonomskim kretanjima, guverner Kozarić je rekao da je BiH održala stabilnost, te da su CBBiH i komercijalne banke u uspješno reagirale na prve indirektne efekte globalne finansijske krize.

Kako je rečeno, osigurane su monetarna stabilnost i stabilnost bankarskog sektora, koje su od ključnog značaja za potencijalne investitore.

Kineski ambasador je uputio zvaničan poziv guverneru da predstavnici CBBiH posjete Centralnu banku Republike Kine kako bi se ostvarila bliža saradnja te dvije monetarne institucije, saopćila je Služba za odnose s javnošću CBBiH.