biznis
0

Ambasador McElhaney uručio Graničnoj policiji BiH donaciju specijalne opreme

FENA
Douglas McElhaney
Douglas McElhaney
Američki ambasador u BiH Douglas McElhaney uručio je danas u Sarajevu Graničnoj policiji BiH donaciju specijalne opreme za detekciju krijumčarene robe i opasnih materijala u vrijednosti od 156.000 dolara.

Ova donacija američkog Programa kontrole izvoza naoružanja i sigurnosti granica (EXBS) sastoji se od četiri kompleta CT-30, osam uređaja za mjerenje gustoće materijala, 30 dalekozora za noćno osmatranje i 44 ogledala za inspekciju podvozja.

Kako je rečeno na ceremoniji, riječ je o posljednjoj donaciji u fiskalnoj 2007., čime se zaokružuje isporuka specijalne opreme Graničnoj policiji, SIPA-i i Upravi za indirektno oporezivanje BiH u iznosu većem od milion dolara.

Ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović zahvalio je američkoj vladi na još jednoj značajnoj donaciji koja će omogućiti jačanje kapaciteta Granične policije BiH.

On je kazao kako naša zemlja sve više povećava sposobnost svojih institucija da odgovore na sigurnosne izazove. To je značajno radi jačanja stabilnosti i integracije u Evropu i NATO.

Direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić, koji je s američkim ambasadorom potpisao ugovor o donaciji, ustvrdio je da je ova oprema još jedan znak povjerenja i potpore ovoj sigurnosnoj službi.

Naveo je kako će oprema pomoći u efikasnijoj borbi protiv svih vidova prekograničnog kriminala, ilegalnih migracija i teororizma, a građanima omogućiti veću sigurnost.

Ambasador McElhaney iskazao je impresije na rad Granične policije BiH, izrazivši zadovoljstvo što njegova vlada podržava rad službe ključne za sprječavanja krijumčarenja naoružanja i tehnologije za dvostruku upotrebu.

On je ovom prilikom uručio diplome četvorici pripadnika Granične policije koji su uspješno završili specijalističku obuku na malim plovilima koja je održana u Crnoj Gori.

Riječ je o Amiru Ahmetspahiću, Suadu Nuspahiću, Romeu Jedvaju i Huseinu Mašinoviću, koji će naredne godine na kursu što će sponzorirati američka vlada biti instruktori zajedno s pripadnicima Obalske straže SAD-a.