biznis
0

Aluminij d.d. Mostar internacionalna ekološka tvrtka

FENA
Zbog postignutih izvanrednih rezultata ostvarenih na zaštiti i unaprjeđenju okoliša i sigurnosti na radu tvrtka "Aluminij" d.d. Mostar bit će proglašena Internacionalnom ekološkom tvrtkom, kazao je danas tijekom konferencije za novinare u Mostaru generalni tajnik Internacionalne lige humanista Zdravko Šurlan.

Proglašenje internacionalnom ekološkom tvrtkom bit će upriličeno 4. srpnja u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" u Mostaru kada će i direktoru Aluminija d.d. Mostar Miji Brajkoviću biti uručena Prva povelja za okoliš "Dr. Aurelio Peccei".

Tijekom konferencije za novinare Šurlan je istaknuo kako će na istoj svečanosti posebno priznanje za doprinos miru i stabilizaciji na Balkanu i u BiH biti uručeno i zamjeniku visokog predstavnika Raffi Gregorianu.

"U povodu rođenja velikog ekologa Aurelia Pecceia ove godine smo odlučili proglasiti jednu tvrtku, koja je zaista originalno djelo svojih radnika, ekološkom tvrtkom. 'Aluminij' d.d. Mostar je jedinstven primjer koji govori kako ljudi s ovih prostora mogu imati tvornicu koja može biti primjer ne samo u BiH već i diljem Europe," kazao je Šurlan.

Dodao je kako "Aluminij" d.d. Mostar svojim primjerom dokazuje kako se može štiti okoliš i kako se može ukrotiti tehnologija visokorizične vrijednosti.

"Unatoč visoko rizničnoj tehnologiji 'Aluminij' d.d. Mostar je stvorio okoliš koji je po ocjeni naših ekologa postao primjer kako se mogu napraviti uvjeti da čovjek ukroti koliko je moguće visokorizičnu tehnologiju i prilagodi je svojim zahtjevima", kazao je Šurlan.

On je istaknuo kako će u povodu obilježavanja 100. godišnjice rođenja Aurelia Pecceia 3. srpnja u Mostaru biti održan stručno znanstveni kolokvij na temu "Primjena humanih principa i etičkih načela u upravljanju okolišem, proizvodnjom i zaštitom na radu" uz sudjelovanje domaćih i stranih stručnjaka.

Tijekom održavanja znanstveno stručnog kolokvija stručni tim Aluminija d.d. Mostar predstavit će sustavni pristup upravljanja u Aluminiju, sukladno zahtjevima međunarodnih normi o kvaliteti okoliša, a s posebnim osvrtom na zbivanja u toj tvornici od rata do danas.