Jedinstvena prilika
70

Alma Ras Industry Day: Mladi dizajneri pokazali svoje ideje i osvojili vrijedne nagrade

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Kompanija Alma Ras je u Poslovnoj zgradi u Visokom izabrala pobjednike prvog izdanja Alma Ras Industry Day-a koji je okupio dizajnere iz BiH i regije koji su predstavili svoje poslovne ideje i proizvode.

Alma Ras Industry Day-a u Visokom okupio je deset najboljih dizajnera koji su predstavili svoje ideje te su se takmičili za priznanja i novčane nagrade od 5.000 i 2.000 KM, ali posao na realizaciji njihovih projekata tek slijedi s obzirom da će ideje koje budu nosile potencijal za proizvodnju imati i priliku za partnerstvo u realizaciji.

Poziv je bio usmjeren autorima iz oblasti dizajna, kako profesionalcima, tako i studentima, koji su imali priliku da svoje kreativne ideje iznesu iz ladica ili one nove da prenesu na papir te tako ostvare podršku i priliku za napredak.

Rasim Memagić, generalni direktor kompanije Alma Ras, u izjavi za Klix.ba je kazao da je danas veliki dan projekta Alma Ras-a, ali da im veliki posao tek slijedi.

"Znamo da postoji dosta talenta u zemljama zapadnog Balkana, ali dosta ideja ostaje u ladicama nerealizovano. Ovo je bila naša ideja da spojimo dizajnere i industriju i da svima pružimo šansu, i mladim i afirmisanim dizajnerima, koji imaju taj poziv, da se okušaju, da pričamo o idejama i da im pružimo sinergiju i saradnju kako bi se ta ideja realizovala i prezentovala na tržištu", kazao je Memagić te dodao:

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Smatramo da smo danas pokrenuli jednu jako važnu priču oko komunikacije na tom polju, gdje svi zajedno učimo, a što će biti prekretnica u dizajnu ove regije prema vani. U današnjem vremenu, tržištu koje je sve zahtjevnije, samo sinergija različitih subjekata može donijeti promjenu i možemo kreirati proizvod koji će biti kvalitetan, atraktivan i konkurentan.”

Istakao je da je u procesu bilo mnogo ideja na različitim nivoima razvoja, ali da je žiri za danas odabrao njih deset koje su im se učinile unikatne, koje imaju primjenu, i za koje smatraju da bi se mogle marketinški razviti i prezentovati na tržištu. 

"Mladi su kreativni, nemaju problem da iskažu kreativnost i ideje. Imamo problem da ih čujemo jer postoji barijera da se više pojavljuju, da se ohrabre da rade na različitim idejama i da ih obeshrabri to što im prototip nije prošao. To je proces sazrijevanja ideje i dizajna. Nakon današnjeg proglašenja imamo jako puno posla. Radit ćemo s različitim subjektima kako mogu implementirati ideje, unaprijediti ih, a tokom godinu dana do sljedećeg Industry day-a ćemo se umrežavati sa svim subjektima koji nam mogu pomoći u implementaciji ideja", izjavio je Memagić.

Na danas održanom događaju prisutnim dizajnerima koji su se pronašli u finalu Alma Ras Industry Day-a obratio se Orhan Nikšić, osnivač brenda Zanat iz Konjica, koji je predstavio put očuvanja tradicije i spajanja s modernim dizajnom kojeg su kreirali najpoznatiji svjetski dizajneri.

Nakon prezentovanja ideja, stručni žiri je odlučio da su pobjednice Aida Voloder-Ćerimović iz Sarajeva koja je magistrica produkt dizajna te Ana Krgović iz Crne Gore. Aida je prezentovala didaktičku igračku za slijepu, slabovidnu i videću djecu koja je rezultat njenog rada u Centru za slijepu i slabovidnu djecu u Sarajevu.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Željela bih se zahvaliti Alma Rasu na projektu gdje su pružili priliku dizajnerima da promovišu i pokažu svoje ideje. Zahvalna sam što su prepoznali, s članovima žirija, kvalitet ovog proizvoda, da možemo pomoći djeci u predškolskom uzrastu da upoznaju didaktiku i finu motoriku jer sve više djece ima problem u tom periodu zbog prevelike upotrebe tehnologije", kazala je Voloder-Ćerimović te dodala da će nagradu usmjeriti ka ideji da svaka ustanova ima po jedan primjerak njenog proizvoda.

Krgović je s velikim oduševljenjem danas primila nagradu, a nije krila ni suze radosnice. U izjavi za medije je kazala da je predstavila svoj brend "Shift" koji je nedavno osnovan i koji sama razvija te da joj je Industry day Alma Ras bio prilik da pronađe partnere.

"Ovdje sam kako bih pronašla partnere, kako bi brend proizvela na pravi način. Nisam očekivala nagradu, jer su i drugi projekti bili kvalitetni, a suze i emocije koje su me preplavile sve su pokazale. Najbitnije je mladima i meni da apliciramo na razna takmičenja kako bismo pronašli svoj put u ovoj industriji. Teško je to u regionu jer nije razvijena oblast dizajna, ali borba, ambicioznost, ali i neuspjeh ne mora uvijek biti neuspjeh, već može da bude rađanje uspjeha za našu karijeru", izjavila je Krgović.

Generalni direktor Alma Rasa Rasim Memagić je kazao da je ovo tek prvo izdanje ovog projekta te da se naredne godine nadaju još većem broju ideja, ali i saradnika koji će im pomoći da ideje dođu do finalnog proizvoda.