biznis
0

Alić: Država bi morala poštovati EU direktive o kvalitetu goriva

FENA
Predsjednik Sekcije prometnika naftom i naftnim derivatima pri Privrednoj komori FBiH Muhidin Alić smatra da država mora više povesti računa kada je u pitanju kvalitet goriva i početi poštivati EU direktive o kvalitetu goriva.
  • Država još uvijek primjenjuje zastarjele standarde, a poznato je da je u EU u međuvremenu došlo do poboljšanja kvaliteta goriva, pa tako ispada da građani plaćaju lošije gorivo po višim cijenama. Domaći prometnici naftu nabavljaju iz Mađarske, Bugarske i Rumunije i ta kvalitetnija nafta ima nižu cijenu, izjavio je Alić.

Povodom aktualne najave privatizacije jedine bh. rafinerije, u Bosanskom Brodu, i zahtjeva za produženje važenja Odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva, Alić navodi kako bi prometnici naftom u FBiH podržali produženje odluke samo u slučaju da su pokretanje rafinerije i njena privatizacija išli isključivo putem domaćih kompanija i kapitala.

-Rafinerija Bosanski Brod je imala dosta vremena da se pripremi za distribuciju kvalitetnog goriva, ali ništa nije uradila, a s obzirom da je sada kupuje strani partner mislimo da ne treba produžiti odluku o kvalitetu tečnih naftnih goriva, jer preplavit će tržište surogatima, a nama treba kvalitet, kazao je Alić.