biznis
6

Alibaba podnio tužbu protiv dvoje trgovaca za prodaju krivotvorene robe

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Kineski gigant online trgovine Alibaba podnio je tužbe protiv dvoje trgovaca zbog navodne prodaje krivotvorenih roba, saopćila je kompanija, sedmicama nakon što su SAD stavile njenu glavnu platformu na crnu listu "zloglasnih tržišta".

Krajem prošlog mjeseca, ured američkog trgovinskog predstavnika stavio je Alibabin portal masovnih online prodaja Taobao na svoju crnu listu, navodeći da nije učinio dovoljno na sprečavanju prodaje lažnih i piratskih roba.

Iako uvrštavanje na crnu listu ne povlači kaznene mjere, ono je je nanijelo udarac ugledu Alibabe u vrijeme dok se kompanija bori da popravi svoju reputaciju i da pojača međunarodne prodaje.

Kompanija koja je učinila svog osnivača Jacka Maua najbogatijim čovjekom Kine, saopćila je da je tužila dvoje prodavača Taobaoa za 1,4 miliona juana (200.000 dolara) zbog prodaje lažnih satova Swarovski na njihovom portalu, čime su prekrišili pravila službe kompanije.

"Prodaja krivotvorina ne krši samo pravila službe, nego također narušava prava na intelektualnu svojinu vlasnika branda, stavlja inferiorne proizvode u ruke potrošača i uništava teško stečeno povjerenje i ugled Alibabe među kupcima" izjavio je Jessie Zheng, disciplinski čelnik u platformi Alibabe.

Alibaba je suspoendovan iz članstva Međunarodne koalicije za borbu protiv krivotvorenja u maju, prenosi AFP.