Ako ne bude odluke, RS će sama odlučiti o prodaji goriva

F
FENA
31.10.2008. u 14:00
0
7
Ako ne bude odluke, RS će sama odlučiti o prodaji goriva
0
Ako ne bude odluke, RS će sama odlučiti o prodaji goriva
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas da će, ukoliko Vijeće ministara ne donese odluku o izmjenama Odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva, a što je neophodno za rad Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, Vlada RS-a izmijeniti zakonske odredbe da bi se gorivo iz Rafinerije prodavalo na prostoru RS-a.
„Kako će onda neko moći da spriječi kupca iz Sarajeva koji je kupio gorivo iz brodske rafinerije da to gorivo proda u Sarajevu. Nećemo dugo čekati, a ubijedićemo i ruske partnere da im je sasvim svejedno kada dobiju dozvolu za promet u RS-u“, tvrdi Dodik dodajući da u BiH postoji jedinstven ekonomski prostor i niko nikoga ne može spriječiti da kupuje gorivo gdje želi.

On je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da se ipak nada da će Vijeće ministara BiH donijeti odluku o izmjenama Odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva, da je to rađeno i ranije i ne postoji nijedan razlog da se odluka ne produži i stavi u funkciju Rafinerija nafte.

Dodik je kritizirao pojedine izjave o lošoj privatizaciji brodske rafinerije, koja bi prema najavama trebalo da počne s radom 10. novembra ako budu zadovoljavajući rezultati analize cjevovoda od Rafinerije do glavnog voda, koja startuje 3. novembra i donese se odluka o kvalitetu tečnih goriva u BiH.

Naveo je i da ne vidi razlog da neko blokira pokretanje rada brodske rafinerije, jer BiH uvozi gorivo koje je iste kvalitete kao i ono iz Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu.


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: