biznis
0

Akcije u svijetu poskupljuju, jen gubitnik

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Cijene akcija širom svijeta i u srijedu su bile u porastu nakon novih signala o mogućem oporavku globalne ekonomije, dok je niskoprinosni jen na deviznom tržištu izgubio dio prethodne vrijednosti prema dolaru i još nekim jakim valutama.

Analitičari čije mišljenje prenosi agencija Reuters ističu da su najnoviji pozitivni ekonomski signali, kao i akcije vodećih svjetskih centralnih banaka usmjerene na povećanje likvidnosti i masovni vladini stimulativni paketi, pospješili očekivanja investitora u mogući postepeni izlazak globalne privrede iz najveće privredne krize u proteklih osam decenija.

Novi poticaj za optimistička očekivanja investitora i daljnji skok cijena akcija mogao bi doći kasnije tokom srijede, kada budu objelodanjeni novi podaci o prodaji kuća u SAD-u, ističe se u izvještaju agencije Bloomberg iz New Yorka.

"Investitori bi veoma pozitivno primili bilo kakve znakove stabilizacije na stambenom tržištu (SAD-a)", ocijenio je Kristian Jimenez, predsjednik međunarodne investicijske kompanije iz Pariza.

Jimenez ipak upozorava da je globalna privredna situacija još daleko od stabilne, što potvrđuje i činjenica da će investitori na berzama veoma pažljivo izvagati posljedice očekivanoga, skorašnjeg bankrota američkog General Motorsa (GM).

Usprkos lošim vijestima koje dolaze iz GM-a, donedavno vodećega svjetskog proizvođača automobila, globalni indeks akcija - MSCI – u srijedu je napredovao 0,5 posto, dok je Panevropski indikator kretanja cijena dionica - FTSEurofirst 300 - skočio 0,6 procenata.

Rastu glavnoga evropskog indeksa akcija najviše je doprinijelo poskupljenje papira velikih kontinentalnih banaka - francuske Societe Generale i britanske HSBC - navodi se u izvještaju Reutersa iz Londona.

Akcije na efektnim berzama brzorastućih ekonomija u srijedu su napredovale za 2,1 posto, što je brže nego u Japanu i na evropskim berzama.

Tržišni stručnjaci predviđaju da će i cijene akcija tokom današnje trgovine na njujorškom Wall Streetu biti u porastu, nakon što su i skočile i u utorak uvečer poslije izvještaja da je potrošačko povjerenje u SAD-u tokom maja uvećano po najvećoj mjesečnoj stopu u proteklih šest godina.

Poslovanje na deviznim berzama bilo je zanimljivo ne samo zbog pada jena već i daljnjeg skoka vrijednosti dolara u odnosu na euro, kao i uspona funte sterlinga prema američkom takmacu.

Jen je tokom podnevne trgovine na londonskoj deviznoj berzi kotirao oko 95,3 za dolar, ili za trećinu procenta niže nego u utorak, dok je na istom tržištu opao na skoro 153 za funtu, što je najniži nivo "japanca" prema otočnoj valuti u proteklih šest mjeseci.

Euro je razmjenjivan po kursu od 1,3905 dolara, ili za više od centa lošije nego u utorak uvečer, jer se očekuje nepovoljan izvještaj s njemačkog tržišta rada.

Funta je ojačala tokom podnevne trgovine na londonskoj berzi uslijed procjene investitora da je najteži dio krize u britanskoj ekonomiji već prošao, na nešto više od 1,60 dolara, što je najslabiji kurs "amerikaca" za proteklih pola godine.

Euro je iz istih razloga također izgubio nešto od ranije vrijednosti prema otočnoj valuti i mijenjao se po kursu od približno 87,30 penija.