biznis
0

Akcije se oporavljaju, funta i dalje u padu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Vodeći indeksi akcija na glavnim berzama u Evropi i Aziji u petak su se donekle oporavili nakon oštrog pada ranije u toku ove sedmice, dok je kurs funte prema dolaru i drugim konkurentima i dalje u padu zbog pojačane zabrinutosti oko izgleda da britanska privreda izađe iz sve veće krize.

Investitori na berzama akcija su trenutno najviše usmjereni na sutrašnji skup političkih prvaka grupe 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Washingtonu, koji bi trebalo da razgovaraju o načinu izlaska iz najgore finansijske krize u koju je svijet zapao tokom minulih osam decenija.

Većina tržišnih učesnika smatra, kako prenosi agencija Reuters iz Londona, da od samita G-20 ne treba očekivati "visoke domete", ali upozoravaju da bi razočaravajući ishod tog skupa mogao potaknuti novu i obimnu prodaju rizičnih akcija i drugih nesigurnih vrijednosnih papira.

U klimi iščekivanja što će se dogoditi na vašingtonskom skupu "dvadesetorice", panevropski indeks - FTSEurofirst 300 - u petak je ojačao 2,6 posto, ali je i dalje za više od 40 posto ispod nivoa koji je bilježen prije godinu dana.

Istovremeno je zabilježen i skok indikatora kretanja cijena globalnih akcija - MSCI - za 1,3 posto, nakon što je ovaj pokazatelj u četvrtak bio na dvosedmičnom minimumu.

Akcije na tržištima brzorastućih privreda danas su poskupjele u prosjeku 1,6 posto, dok su osnovni indeksi na njujorškom Wall Streetu bili u padu tokom današnje početne trgovine, prenosi agencija Bloomberg.

Funta sterlinga je na indikativnoj londonskoj berzi u petak oslabila 0,7 posto prema zajedničkoj valuti zone eura i mijenjala se po kursu od 80,7 penija za euro.

Britanska valuta je u isto vrijeme kotirala nešto više od 1,48 dolara, dok je "amerikanac" vrijedio oko 1,27 za euro, nešto manje od 97 jena i oko 1,19 švicarskih franaka.

Tekuća slabost funte dodatno je pothranjena sve alarmantnijim podacima o pogoršanju privredne klime u britanskoj privredi, dok je današnji rast kursa jena i eura prema dolaru, od približno jedan posto, prvenstveno posljedica tehničkih korekcija, a ne neke bitnije promjene tržišne tendencije.