biznis
0

Akcije pojeftinile, euro jači, jen slabiji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Globalne akcije u ponedjeljak su uglavnom pojeftinile, euro je ojačao, dok je jen oslabio uslijed sve dublje ekonomske krize u Japanu i zabrinutosti za oporavak mnogih ugroženih banaka širom svijeta.

Irska je ovog vikenda saopćila plan prema kome će vlada te članice Evropske unije uložiti oko 5,5 milijardi eura u akcije triju posrnulih domaćih velikih banaka, nakon što su slične akcije provele i gotovo sve druge zemlje 27-članog ekonomsko-političkog bloka, izvještava agencija Reuters.

Glavni indeks akcija u grupi od 23 najrazvijenije zemlje - MSCI - danas je na londonskoj berzi stagnirao, dok je Panevropski indikator - FTSEurofirst 300 - opao na istom tržištu 1,4 posto, prije svega zbog nižih cijena hartija vodećih kontinentalnih banaka, uključujući i francuski "BNP Paribas".

Prosječna vrijednost akcija na tržištu takozvanih brzorastućih ekonomija u ponedjeljak je opala više od 1,5 posto, a stanje na japanskim efektnim berzama dodatno se pogoršalo nakon izjave guvernera emisione banke te zemlje Masakija Shirakawe da bi ekonomska situacija u Japanu mogla još da se pogorša ako američka privreda sklizne u najgoru recesiju nakon Drugoga svjetskog rata.

Euro je ojačao za oko jedan posto, na nešto više od 1,41 dolar, nakon što su se umnožili komentari da je potpuno neizvjesno kako će se na američku ekonomiju odraziti očekivano restrukturiranje triju automobilskih divova iz Detroita nakon odluke američke vlade da im odobri spasonosni zajam od 17,4 milijarde dolara.

Kurs eura je potkraj prošle sedmice naglo skliznuo na vodećim svjetskim berzama ispod psihološki važne granice od 1,40 dolara, ali je vjerojatno da će u suženom poslovanju, uoči predstojećih vjerskih i novogodišnjih praznika, zajednička valuta 15 članica Evropske unije dodatno ojačati prema američkom takmacu.

Jen je također oslabio prema euru, dok je dolar ojačao na nešto više od 90 jena.

Japanska valuta je danas oslabila ne samo zbog niže japanske bazne kamate, u odnosu na važeću u SAD-u i zonu eura, već i uslijed sve jačeg recesivnog vala u drugoj po snazi svjetskoj privredi, navodi se u izvještaju agencije Kyodo iz Tokija.