Investitori oprezni
0

Akcije pojeftinile, a dolar malo jači

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Cijene akcija u Evropi i Aziji tokom trgovine u utorak uglavnom su umjereno smanjene, nakon što su prethodnih pet dana rasle, dok je kurs dolara bio nešto čvršći nego prethodno u situaciji kad se investitori uzdržani u očekivanju da vide hoće li se najavljeni oporavak svjetske privrede zaista i dogoditi.

Globalni indeks akcija – MSCI – koji prati kretanje cijena dionica u 23 najrazvijenije svjetske ekonomije, oslabio je minimalnih 0,2 posto u odnosu na jučerašnji najviši nivo u toku ove godine.

Indeks akcija na efektnim tržištima brzorastućih ekonomija oslabio je 0,5 posto, ali je u toku ove godine napredovao oko 50 procenata, prenosi agencija Reuters s tržišta dionica u Londonu.

Glavni evropski indeks – FTSEurofirst 300 – također je neznatno oslabio s prethodno dostignutog desetomjesečnog maksimuma – za 0,2 procenta, dok je japanski Nikkei indikator tokom završne trgovine u utorak na berzi u Tokiju izgubio 0,8 posto ranije vrijednosti.

Najveći pad je, međutim, zabilježen na kineskom tržištu akcija, jer je Kompozitni indeks dionica Šangajske efektne berze oslabio 2,6 posto, ali tamošnji investitori nisu se previše uzbudili, jer je isti pokazatelj u prethodna tri poslovna dana ojačao 7,5 procenata.

Početak današnjeg poslovanja na najvećoj svjetskoj berzi za promet akcija – na njujorškom Wall Streetu – trebalo bi, prema ocjeni stručnjaka na koje se poziva Reuters, da protekne u umjerenim izmjenama vrijednosti glavnih indeksa - Dow Jonesa, Standard & Poor'sa i Nasdaqa.

Dolar je na indikativnoj deviznoj berzi u Londonu minimalno napredovao prema euru i u podnevnoj trgovini je vrijedio 1,4327 za zajedničku valutu 16 članica Evropske unije, dok je jen na istom tržištu razmjenjivan po kursu od približno 94 za "zelene novčanicu".

Dolar trenutno vrijedi i 1,0578 švicarskih franaka, odnosno 1,6381 za funtu sterlinga, a tržišni stručnjaci u Londonu ističu da je obim trgovine na deviznim berzama u Evropi i SAD-u sada dosta sužen jer još traje sezona godišnjih odmora.

Vijest da će američki predsjednik Barack Obama danas zvanično predložiti da sadašnji šef američke emisione banke (Fed) Ben Bernanke ostane i tokom naredne četiri godine na toj dužnosti imala je mali uticaj na devizna i efektna tržišta, navodi Reuters.

Šef analitičke grupe kompanije Daiwa Securities SMBC Takahide Nagasaki smatra da bi vijest o ostanku Bernankea na čelu Feda trebalo pozitivno da djeluje ne samo na efektne berze već i tržište obveznica, jer je time "uklonjen element neizvjesnosti", koji je do sada postojao oko daljnje sudbine čelnika američke centralne banke.