General Motors
0

Akcije korporacije bit će ponuđene najširem krugu ulagača

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najavljena inicijalna javna ponuda akcija (IPO) američke autokuće General Motors (GM) bit će otvorena najširem krugu ulagača, računajući i fondove u inostranstvu, objavilo je američko ministarstvo finansija, poslije odluke GM-a da masovnom prodajom dionioca prikupi između 15 i 20 milijardi dolara svježeg novca kako bi se vratio državni dug.

Procjenjuje se da bi se akcije GM-a mogle naći na berzi do kraja godine. Kompanija se postepeno oporavlja nakon što se uz pomoć države oslobodila ogromnih gubitaka nagomilanih u periodu krize, prenosi AP.

Američka administracija drži 61 posto vlasništva GM-a na osnovu ulaganja 50 milijardi dolara iz državnog budžeta u prezaduženu kompaniju.

Vlada u Washingtonu kreditirala je GM-u prošle godine s 50 milijardi dolara kako bi pomogla da kompanije opstane u stečajnom postupku i da je zaštiti od bankrota. GM je do sada vratio 6,7 milijardi dolara, a ostatak pozajmljenog novca pretvoren je u 61 posto vladinih akcija u kompaniji.

Vlada, najveći akcionar GM-a, nada se da će dobiti 43 milijarde dolara poslije prodaje akcija koja bi se mogla obaviti sredinom novembra.

Agencije spekulišu da GM-a već pregovara s kineskom državnom kompanijom za izradu automobila SAIC u Šangaju o prodaji IPO akcija, s kojom ima ugovor o strateškoj saradnji, ali je iz uprave kompanije saopćeno da "ne može da komentariše nagađanja povodom javne ponude dionica."

Šef udruženih kompanija "Renault-Nissan" Carlos Gon izjavio je takođe da "nije zainteresovan za ulaganja u GM i kupovinu njegovih akcija".

GM sarađuje sa SAIC od kada je debitovao na tržištu Kine, a njihovo prvo zajedničko preduzeće otvoreno je Šangaju 1998. godine.

Uprava GM-a je objavila da bi nekada najveći proizvođač vozila na svijetu, poslije izlaska iz stečajnog postupka, ove godine mogao poslovati s profitom, čime bi prekinuo pet godina dug niz poslovanja s gubicima.

GM je posljednji put poslovao s profitom 2004. godine, da bi od 2005. do prvog kvartala 2009. nagomilao gubitak od 88 milijardi dolara.