biznis
0

Akcija kontrole rada na crno nastavlja se do kraja godine

FENA
Federalni premijer Nedžad Branković potvrdio je danas da se Akcija kontrole rada nacrno nastavlja do kraja ove godine o čemu je danas odlučila Vlada nakon što se upoznata s dobrim rezultatima ove akcije provedene tokom sedmog mjeseca.

Tada je, prema danas razmatranoj informaciji, 155 inspektora obavilo 12.358 kontrola. Pri tome je od 65.381 uposlenog njih 2.907 zatečeno u radu nacrno.

Izdata su 3.233 prekršajna naloga s ukupnom financijskom realizacijom od 1.902.531 konvertibilne marke.

Branković tokom susreta sa novinarima nije mogao komentirati potpisivanje ugovora o prodaji viška električne energije kojom će Elektroprivreda BiH raspolagati u 2008. godini.

-Nemam komentar na jučerašnje potpisivanje ugovora o prodaji viška električne energije jer očekujem analizu Ministartsva energije i Regulatorne komisije za električnu energiju s obzirom da postoji određena neuslaglašenost u informacijama da li u našem energetskom bilansu ima dovoljno struje i da li su se stekli uslovi za prodaju, pa stoga čekam mišljenje oficijelnih institicija, kazao je Branković.

Branković je kazao da je Vlada danas utvrdila koeficijent za usklađivanje mjesečnih novčanih primanja korisnika boračko-invalidske zaštite za septembar ove godine, koji iznosi jedan.

Vlada je donijela i Odluku o usvajanju Programa utroška novca naplaćenog izdvajanjem GSM licence za 2007. godinu za Federciju BiH, a ukupno 25.600.000 KM bit će usmjereno na projekte cestovne infrastrukture.

Riječ je o projektima magistralnih, regionalnih i lokalnih cesta čije će finansiranje ići preko JP Direkcije cesta FBiH.

Kada su magistralni pravci u pitanju, riječ je o deset projekata, među kojima su finansijski najveći izgradnja južne obilaznice Mostar (2.800.000 KM), te sanacija i rekonstrukcija ceste Blažuj - Kaonik (2.000.000) KM.

Novcem od GSM licence finansirat će se i projekti koje su kandidirali kantoni, a za čije je raliziranje suglasnost dalo Federalno ministarstvo prometa i komunukacija.