Manja turbulencija
10

Airbus razvija avion sa poluelastičnim krilima koja lepršaju na vjetru

Dž. L.
Ptice su oduvijek bile najveća inspiracija avijatičarima koji i danas nesprestano istražuju ove najbolje prirodne letače kako bi unaprijedili nove generacije letjelica. Jedna od takvih stiže iz proizvodnje Airbusa.

Evropski proizvođač je prošle godine predstavio mali avion s lepršavim vrhovima krila, što je koncept leta albatrosa. Ova Airbusova letjelica upravo je i dobila ime AlbatrossONE, po legendarnoj morskoj ptici koja može satima biti u zraku.

Foto: Airbus
Foto: Airbus

AlbatrossONE je ustvari zasnovan na modelu A321. Napravljen je od polimera ojačanih karbonskim i staklenim vlaknima, sa poluelastičnim vrhovima krila koja se savijaju prilikom udara vjetra, smanjujući otpor i suzbijajući efekte turbulencije.

Foto: Airbus
Foto: Airbus

Nakon uspješnog prvog testa, AlbatrossONE je sada doživio novi uspjeh kada je demonstrirao rad letjelice sa krilima koja su 75 posto duža od onih u prvoj fazi testiranja, piše CNN.

Foto: Airbus
Foto: Airbus

"Sada kada smo dokazali ovaj koncept u malom obimu, povećat ćemo naše napore na testiranju tehnologije u većem obimu", rekao je glavni inženjer AlbatrossONE-a James Kirk.

Podsjetimo da je Airbus nedavno najavio i uvođenje formacijskog letenja po uzoru na ptice, a kojim se može uštedjeti od pet do deset posto goriva prilikom leta.