biznis
0

Airbus: Poziv političarima da se ne miješaju u upravljanje firmom

FENA
Izvršni direktor Airbusa Louis Gallois izjavio je kako ne vidi potrebe za hitnim povećanjem kapitala u matičnoj kompaniji tog evropskog proizvođača zrakoplova EADS-u, no da će u budućnosti tom zrakoplovnom konzorciju biti potrebni vanjski izvori finansiranja.

Nadzorni odbor EADS-a dao je upravi zadatak da istraži sve načine na koje bi se mogla pribaviti potrebna finansijska sredstva. O prijedlozima, kako je kazao, bilo da se odnose na povećanje kapitala ili izdavanje obveznica glasat će se na glavnom sastanku dioničara zakazanom za maj.

Svako povećanje kapitala nadovezat će se na državnu pomoć koja je obećana za uvođenje nove serije prekooceanskih zrakoplova srednje veličine A350, a za koje Airbus drži da će biti ozbiljni konkurenti Boeingovom 777 i budućem 777 Dreamlineru.

Francuska vlada kazala je da će kao EADS-ov dioničar podržati svaki prijedlog povećanja kapitala.

U svojem razgovoru za RTL radio Gallois je pozvao političare da se ne upliću u Airbusove planove zatvaranja 10 hiljada radnih mjesta i izdvajanje ili prodaju svojih šest tvornica.

»Premda je normalno da su političari za to zainteresirani, ne želim da se miješaju u upravljanje firmom«, poručio je Gallois, prenose agencije.