biznis
0

"Airbus" ponovo odlaže isporuku vojnog transportera

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Evropski proizvođač putničkih i vojnih aviona "Airbus" suočen je sa trogodišnjim odgađanjem isporuke vojnog transportnog aviona A400M, piše danas pariški "Figaro", navodeći da će taj zaostatak koštati kompaniju pet milijardi eura.

Dnevnik je citirao povjerljiva dokumenta prema kojima će avion biti spreman za isporuku tek krajem 2012., iako je isporuka prvobitno bila predviđena za ovu godinu.

Prvi probni let je predviđen za početak 2010. godine, a prva isporuka krajem 2012, navodi list, pozivajući se na povjerljivi izvještaj "Airbusove" filijale za izradu vojnih aviona, dostavljen Evropskoj organizaciji za vojnu saradnju koja okuplja sedam zemalja.

Isporuke su prvobitno bile predviđene za početak ove godine, ali "Airbus" će biti spreman da isporuči značajniji broj aviona kupcima tek 2014. godine, tvrdi "Figaro."

Odgađanje će koštati "Airbus" oko pet milijardi eura, piše list, navodeći da će otprilike isto toliko kompaniju stajati odgađanje isporuke modela A380, najvećeg putničkog aviona na svijetu.

"Financial Times Deutschland" objavio je prošlog mjeseca da A400M mora da pretrpi odgovarajuće promjene u konstrukciji, pošto je pretežak i ne može da ponese određenu količinu korisnog tereta.

Avion A400M je jedan od najambicioznijih projekata Evropskog vojnog programa vazdušnog snadbijevanja.

Od 2003. do sada su poručena 192 vojna transportera, u ukupnoj vrijednosti od 20 milijardi eura.