biznis
1

Air India obara rekord za najduži svjetski let zamjenom pravca na liniji New Delhi-San Francisco

Klix.ba
Indijska aviokompoanija Air India mogla bi svojim konkurentima oteti titulu najdužeg leta na svijetu nakon uspostavljanja linije New Delhi-San Francisco, a sada i produženja njenog trajanja leta.

Ranije ovoga mjeseca, aviolinija New Delhi-San Francisco je bila druga kada su u pitanju najduži putnički letovi na svijetu, a onda je indijska aviokompanija promijenila pravac kretanja od Atlantika preko Pacifika i dodala još 1.400 kilometara na postojeću rutu.

Istočna ruta je značila da je Air India Boeing-777 letio 15.300 kilometara nadmašivši prethodni najduži let na liniji Dubai-Auckland koji je iznosio 14.120 kilometara. Prema navodima iz aviokompanije Air India, Zemlja se okreće od Zapada prema Istoku i vjetrovi također pušu u tom pravcu čime se avionu omogućava da brže leti.

Najduži let na svijetu traje gotovo 16 sati prema Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i gotovo 17 sati nazad do Indije. Avion u jednom potezu preleti 12.379 kilometara što je trećina kruga oko Zemlje.

Inače, najduži let ove godine je zabilježila aviokompanija Emirates Airlines, avion Airbas A380, koji je u martu ove godine sletio na Novi Zeland. Prema podacima industrijskog websitea airwaysnews.com, avion je bez usputnih slijetanja preletio liniju Dubai-Auckland dugu 14.200 kilometara, nadmašivši raniji rekord australijskog Quantasa od 13.800 kilometara na ruti Sidney-Dalas iz 2014. godine.