biznis
0

AIG već potrošio 61 od 85 milijardi dolara pomoći Feda

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
American International Group (AIG) potvrdila je da je već potrošila 61 milijardu dolara od ukupno 85 milijardi s koliko ju je sanirao Fed prije dvije sedmice, a da do sada nije prodajom svojih sektora uspjela prikupiti nimalo dodatnog kapitala, saznaje New York Times.

S 85 milijardi dolara AIG je trebao premostiti vrijeme dok ne uspije prodati dovoljno imovine da uspostavi likvidnost ali se pokazalo vrlo teškim u ovom trenutku naći kupca za bilo koji segment osiguravateljskog poslovanja.

Zbog prebrzog trošenja novca rejting agencije namjeravaju još više smanjiti kreditni rejting AIG-a, koji pred slom došao nakon što su agencije ustvrdile ogromne dubioze u sektoru koji se bavio ulaganjem u hipotekarne vrijednosnice.

Novu slamku spasa u AIG-u vide u Kongresu izglasanom planu pomoći te računaju da će na državu moći prebaciti još dobar dio nenaplativih vrijednosnica.

AIG bi u dvije godine trebao smanjiti svoju djelatnost i time podići adekvatnost kapitala na održivu razinu te vratiti 85 milijardi dolara Fedu. Dug se namjerava vratiti prodajom životnog osiguranja u SAD-u te mirovinskog osiguranja na četiri kontinenta, leasing zrakoplova i razne oblike reosiguranje.

AIG bi se tada bavio samo klasičnim osiguranjem svugdje u svijetu te osiguranjem imovine i osiguranjem od nesreća u SAD-u, što mu godišnje donosi oko 40 milijardi dolara prihoda, prenio je Business.hr.

Blackstone Group i JPMorgan Chase su već angažirani u traženju kupaca za sektore koji su ponuđeni na prodaju.