Ali Hamnei
0

Ahmadinedžad treba kontrolirati inflaciju

FENA
Foto: AFP/ISNA/File
Foto: AFP/ISNA/File
Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei zatražio je od predsjednika te zemlje Mahmuda Ahmadinedžada da kotrolira inflaciju, objavili su mediji u Teheranu.

Otkad je Ahmadinedžad na dužnosti predsjednika zemlje, stopa inflacije u Iranu je zvanično porasla na 26 posto godišnje, a nezvanično još i više, što predstavlja veliki problem u svakodnevnom životu Iranaca, prenijela je agencija DPA.

Ahmadinedžad je posljednjih mjeseci bezuspješno pokušavao preusmjeriti subvencije ka najsiromašnijim društvenim slojevima. Hamnei je tu meru podržao, ali je upozorio da njezina primjena ne bi trebalo da izazove daljnji rast inflacije.

Sadašnji predsjednik Irana ne treba planirati poteze samo do sljedećih predsjedničkih izbora u junu 2009. već se treba ponašati kao da će ostati na vlasti i u naredne četiri godine, izjavio je ajatolah Hamnei, koji prema ustavu Irana ima posljednju riječ u državnoj politici.

Centralna banka Irana je za vrijeme tekućeg Ahamadinedžadova mandata morala uslijed veoma visokog rasta inflacije obaviti denominaciju nacionalne valute riala, podsjeća se u izvještaju DPA iz Teherana.