{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Agrokor za 2 sedmice produžio ponudu za Mercator

F
14.4.2011. u 08:51
0
0
Agrokor za 2 sedmice produžio ponudu za Mercator
0
Agrokor za 2 sedmice produžio ponudu za Mercator
Koncern Agrokor je svoju ponudu, koja istječe 15. aprila, za kupovinu 23,34 posto dionica Mercatora u vlasništvu Pivovarne Laško (PL) produžio za još dvije sedmice, objavila je u srijedu u svom središnjem dnevniku Slovenska televizija koja se poziva na neslužbene informacije.
Uprkos tome, navodi Slovenska televizija, malo je vjerojatno da će uprava PL-a pristati na ponudu Agrokora iako je on od sva tri interesenta koji su predali obvezujuće ponude ponudio najviše za četvrtinski dionički paket u najvećem slovenskom trgovačkom lancu, navodno 206 eura za dionicu. Naime, navodi isti izvor, Pivovarna Laško pregovara s bankama kojima duguje 450 miliona eura, a koje u Mercatoru također imaju značajne vlasničke udjele o odustajanju od sadašnjeg postupka prodaje i raspisivanju novog međunarodnog tendera.

Kako navodi TV Slovenija, pregovara se o stvaranju konzorcija preko kojega bi se zajedno i to na novom konkursu, koji bi se objavio do kraja godine, ponudila prodaja većinskog paketa od 60 posto dionica Mercatora, s uvjetom da banke do kraja godine produže reprogramiranje dugova Pivovarne Laško koji inače dospijevaju za dva i pol mjeseca.

Slovenska televizija koja se poziva na neslužbene izvore tvrdi također da na novom međunarodnom konkursu za kupovinu dionica Mercatora neće moći konkurirati kompanije s godišnjim prometom manjim od deset milijardi eura, čime bi se unaprijed otklonila mogućnost da se ponovo javi Agrokor kao Mercatorov regionalni konkurent.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: