biznis
0

Agrokor otvorio najveći trgovačko-distributivni centar u BiH

Sarajevo-X
Najveći trgovačko-distributivni centar u BIH pod brandom VELPRO otvorili su danas mr. Adnan Terzić, predsjedavajući Vijeća ministara BIH i Ivica Todorić, predsjednik Agrokor koncerna u prisustvu mnogobrojnih poslovnih partnera i gostiju iz svijeta politike i privrede.

VELPRO prvi i najveći cash&carry centar otvoren je u sklopu distributivnog centra Sarajevo, a koji je Agrokor akvizirao krajem 2003. godine predavši na javnom tenderu najbolju ponudu za 51% kapitala društva. Od akviziranja do danas, u samo pet mjeseci u centar je investirano oko 30 miliona KM te je on u ovom trenutku najveći i vrhunskom tehnologijom, najbolje opremljen, cash&carry centar u ovom dijelu Evrope.

VELPRO centar ukupne površine od 8.500 m² u svojim prodajnim prostorima kupcima nudi asortiman od preko 17.000 prehrambenih i neprehrambenih artikala. Centar je namjenjen prvenstveno za kupnju profesionalnim kupacima koji mogu tada na jednom mjestu obaviti cjelokupnu dnevnu ili sedmičnu nabavu po izuzetno povoljnim uvjetima.

Ovom investicijom Agrokor je još jedanput potvrdio da je jedan od najvećih ulagača u privredu BIH sa do sada uloženih oko 200 miliona KM, od čega je najveći dio sredstava uložen u proizvodnju.

Strateško opredjeljenje Agrokora je regionalno širenje, ali sa orijentacijom na strateška partnerstva unutar regije. Agrokor je stoga i u ovom centru najveći naglasak dao prisustvu domaćih-BIH proizvođača shvaćajući da je dugoročni uspjeh tvrtkama sa ovog tržišta moguć jedino kroz međusobnu saradnju i partnerski odnos.

U okviru trgovačkog centra opremljeni su i ostali skladišni prostori raznih namjena te je ukupno zaposleno preko 400 djelatnika.

«Realizacijom ove, za Agrokor i za Sarajevo značajne investicije, uvođenjem najmodernijih tehnoloških dostignuća te zapošljavanjem novih djelatnika nastavljen je niz uspješnih projekata Agrokora u BIH, kazao je na otvorenju Ivica Todorić, predsjednik Agrokor koncerna i tom prilikom dodao da će Agrokor i nadalje ostvareni profit u BIH reinvestirati te svježi kapital ulagati u nove projekte koji su već na pomolu».

Povodom otvorenja Agrokor i VELPRO donirali su dječje porodilište «Zehra Muidović» u Sarajevu novčanim čekom u iznosu od 20 000 KM. Ček je u ime porodilišta preuzeo direktor Faris Gavrankapetanović.