Novi logo
16

Agrokor otišao u historiju, od danas na tržištu djeluje Fortenova grupa

Klix.ba
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Agrokor je danas otišao u historiju, a s radom je zvanično počela Fortenova grupa koja je preuzela dosadašnje poslovanje Agrokorove grupacije kompanija.

Ukupno 159 firmi koje su bili u sastavu Agrokor grupe će nastaviti poslovanje pod istim imenom, ali uz dodatak riječi plus. Tako će Konzum od danas biti Konzum plus, Jamnica će preći u Jamnica plus i tako redom.

Prema pisanju Jutarnjeg lista udjeli u preostalih 30 hrvatskih održivih kompanija prenijet će se na Fortenova grupu, a po prijenosu udjela te kompanije izlaze iz postupka vanredne uprave.

Foto: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Udjeli 82 kompanije koje su izvan Hrvatske kao i onih koje nisu u postupku vanredne uprave na Fortenova grupu će se prenositi kada i ostala imovina, a prijenosi će se evidentirati sukladno zakonima mjerodavnih jurisdikcija, što je ranije moguće i na troškovno najefikasniji način.

Postupak izvanredne uprave će formalno trajati dok se ne završi postupak pripajanja starih, neodrživih društava Agrokora d.d. i dok on ne bude brisan iz sudskog registra.