20 banaka
13

Agrokor dobio kredit od 480 miliona eura, novac daju i Rusi

Klix.ba
Ante Ramljak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ante Ramljak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ante Ramljak potvrdio je danas da se ide u realizaciju kredita u iznosu od 480 miliona eura koji je dogovoren početkom juna s američkim fondom Knighthead, a zanimljivo je da će u njemu učestvovati i ruska VTB banka.

Što se tiče Sberbanke koja se oštro protivila ovom kreditu, ona bi također mogla učestvovati - još razmišljaju o tome, a kroz desetak dana će se definitivno znati hoće li se priključiti ovom aranžmanu, piše Index.hr.

Ukupno će u ovom posljednjem kreditu Agrokora učestvovati oko 20 banaka.

Prema ranije objavljenim informacijama, kredit će biti odobren tzv. roll up modelom, odnosno priznat će im se jednaki iznos starih potraživanja kao prioritet kod naplate, uz četiri posto godišnje kamate koja se pripisuje glavnici, ili 3,8 posto u gotovini plativo jednom godišnje.

Od ovog kredita, kako je dogovoreno, 150 miliona eura ide za plaćanje starog duga dobavljačima, što bi trebalo pomoći stabilizaciji njihova poslovanja.

Osim ovog kredita, dogovoren je i iznos od 50 miliona eura za vjerovnike koji bi u tom iznosu kreditirali Agrokor u robi, ali bi imali jednake uvjete kao i finansijski vjerovnici te ostvarili pravo na refinanciranje starog duga u iznosu 1:1.

Hoće li se Sberbank priključiti ovom kreditu?

Bit će zanimljivo pratiti ponašanje Sberbanke koja se oštro protivila ovom kreditu te su čak pokušali ishoditi njegovu sudsku zabranu.

Sberbank Rusija podnijela je 7. juna 2017. na Trgovačkom sudu u Zagrebu prijedlog za izricanje zabrane kompaniji Agrokor d.d. i vanrednom povjereniku za sklapanje novih ugovora o finansiranju koji uključuju roll-up model.

Njim se novim vjerovnicima omogućava priznavanje tzv. super senior prava za njihove tražbine nastale prije 10. aprila 2017. No taj zahtjev je Trgovački sud u Zagrebu odbio.

"Vjerujemo da takav model nije podržan hrvatskim propisima i da je u suprotnosti s Lex Agrokorom, te da će njegova provedba imati za posljedicu raspolaganje imovinom kompanije Agrokor na štetu ostalih vjerovnika i dionika, uključujući Republiku Hrvatsku. Naša je želja, uprkos trenutnim izazovnim okolnostima, osigurati da se postupak vanredne uprave u kompaniji Agrokor d.d. provede u punom suglasju sa zakonima i uz najvišu moguću korist za sve uključene strane", naveli su tada iz Sberbanka.