43 otpuštenih radnika
0

Agonija radnika Tvornice ploča i furnira u Donjem Vakufu

FENA
Agonija 43 otpuštena radnika Tvornice ploča i furnira iz Donjeg Vakufa koji od poslodavca potražuju blizu dva miliona KM još traje.

Dug se odnosi na neisplaćene plaće i tople obroke, te neizmirene obaveze za penzijsko i invalidsko osiguranje od maja 2005. do danas.

“Pravdu tražimo od prije četiri godine, kada smo, bez ikakve najave i obrazloženja, dobili rješenja o otkazu ugovora o radu. Pokrenuli smo tužbu protiv odgovornih na Kantonalnom sudu i dobili presudu, međutim nije nam pošlo za rukom da ostvarimo svoja zakonska prava”, kazali su Feni predstavnici Sindikata.

Situaciju otežava činjenica da se knjižice 22 bivša radnika nalaze u krugu nedavno zatvorene firme, kao i to što je, u međuvremenu, došlo do promjene rukovodećih struktura u preduzeću koje, kao ni prethodne, nisu pokazale sluh za probleme radnika.

“Više puta smo namjeravali da uđemo u posjed preduzeća u kojem smo radili, ali je svaki naš pokušaj da radne knjižice odnesemo na Biro ostajao bezuspješan”, tvrde u Sindikatu.

Naglašavaju da im nije cilj da se firma zatvori i da ne rade, već da se u cijelosti provede sudska presuda kojom je poslodavcu naloženo da vrati sve otpuštene radnike i uveže im radni staž, te ispuni sve zakonske obaveze prema njima.

Za ponedjeljak je zakazan sastanak Sindikata s radnicima na kojem bi se trebale utvrditi daljnje smjernice djelovanja na putu ostvarenja radničkih zahtjeva.

Tvornica ploča i furnira je nekada nosila epitet jednog od najuspješnijih donjovakufskih preduzeća. Upošljavala je 300 radnika a cjelokupna proizvodnja plasirana je na inostrano tržište.