biznis
16

Agencija za sigurnost hrane BiH: Smrznutog oslića Hoki do sada nema na bh. tržištu

Piše: A. B.
Ilustracija
Ilustracija
Nakon što je Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske s tržišta povuklo smrznuti oslić bez glave - Hoki, s rokom upotrebe do 30. aprila 2017. godine zbog povećane količine ukupnog isparivog baznog dušika, iz Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine ističu da nemaju informacije da se do ovog trenutka proizvod nalazi na našem tržištu.

Iz Agencije navode da je od Ureda za veterinarstvo BiH, kao nadležnog organa za službene kontrole hrane životinjskog porijekla, tražena informacija u vezi s navedenim proizvodima, ali da do ovoga trenutka putem sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) nije primljena informacija da je na tržište BiH isporučen smrznuti oslić bez glave - Hoki.

"Na temelju odredbi Pravilnika o uvjetima uvoza i provoza živih životinja, sirovina, proizvoda i nusproizvoda životinjskog podrijetla, veterinarskih lijekova i hrane za životinje u BiH („Službeni glasnik BiH“, broj 57/12), uvoz hrane životinjskog porijekla u BiH moguć je samo iz objekata koji su upisani u Registar Ureda za veterinarstvo BiH, koji određuje i veterinarsko-zdravstvene uvjete uvoza ili provoza rješenjem za pojedinačne pošiljke i države porijekla pojedinačno", navode iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Kako su istaknuli za Klix.ba, prema trenutno dostupnim informacijama, povlačenje i opoziv s tržišta Hrvatske odnosi se isključivo na četiri vrste proizvoda s oznakom "najbolje upotrijebiti do: 30. aprila 2017. godine", i to: "Frozy - Oslić bez glave 1000g", "Aro - Oslić bez glave 1000g", "OceanSea - Oslić bez glave 1000g" i “OceanSea XXL - Oslić bez glave 1200g".

"U slučajevima kada se utvrdi da je hrana koja se nalazi na tržištu BiH zdravstveno neispravna postupajući inspektor, u cilju zaštite zdravlja i interesa potrošača, poduzima odgovarajuću upravnu mjeru sukladno važećem propisu koji uređuje obavljanje inspekcijskog nadzora", dodaju.

Inače, za službene kontrole zdravstvene ispravnosti i higijene hrane životinjskog porijekla pri uvozu u BiH nadležna je granična veterinarska inspekcija u sastavu Ureda za veterinarstvo BiH i to u skladu s odredbama člana 4. Pravilnika o službenim kontrolama koje se provode radi verifikacije postupanja u skladu s odredbama propisa o hrani i hrani za životinje te propisa o zdravlju i dobrobiti životinja ("Službeni glasnik BiH", broj 5/13).