{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Agencija za privatizaciju u FBiH: Podnijeto 30 tužbi

F
5.6.2007. u 12:03
0
0
Agencija za privatizaciju u FBiH: Podnijeto 30 tužbi
0
Agencija za privatizaciju u FBiH: Podnijeto 30 tužbi
Agencija za privatizaciju u Federaciji BiH (APF), blagovremenim podnošenjem tužbi, izvršila je prekid zastare potraživanja iskazanih u pasivnom podbilansu preduzeća iz FBiH.
Zajedno s advokatskim timovima podnijeto je 30 tužbi, po četiri u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Makedoniji i 18 u Srbiji ukupne vrijednosti više od 50 miliona USD, saopćeno je iz Agencije za privatizaciju u FBiH.

Značaj obavljenog posla je tim veći jer je Agencija za privatizaciju u FBiH imala na raspolaganju samo dva dana za ovaj složen i obiman zadatak.

Iako je Pravobranilaštvo FBiH nadležno za ovaj posao, Vlada Federacije BiH je 30. maja dala APF-u punomoć za zastupanje Federacije BiH u parničnom postupku pred sudovima država nastalih raspadom bivše SFRJ, koju APF do tada nije imala.

Sporazum o pitanjima sukcesije – „Aneks G“, stupio je na snagu 2. juna 2004. kada je deponovan potpis u Ujedinjem narodima od potpisnice koja je posljednja izvršila ratifikaciju tj. od Republike Hrvatske.

Prema Zakonu o obligacionim odnosima, rok zastare nastupa tri godine od deponovanja posljednjeg potpisa u UN-u a to je 2. juni 2007. godine.

APF će i dalje do formiranja direkcije za pasivni podbilans raditi u skladu s privatizacijskim propisima koji regulišu ovu oblast i ovlaštenjem Vlade Federacije BiH na zaštiti stvari, prava i obaveza iskazanih u pasivnom podbilansu jer je riječ o vlasništvu Federacije/kantona.

APF će inicirati kod federalnih i državnih organa poduzimanje aktivnosti kako bi zemlje potpisnice Okvirnog sporazuma o sukcesiji, poštovale „Aneks G“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: