CEO konferencija
396

Aftermovie 2017 - Projekat u misiji unapređenja budućnosti mladih

Klix.ba
Pet godina nakon osnivanja, CEO konferencija je postala projekat koji je osvojio pažnju cijele regije te okupio više od 300 mladih u organizaciji konferencija u četiri države, 300 kompanija koje su podržale autentičnost konferencije, 150 jedinstvenih govornika koji su svoje priče o uspjesima popločanim padovima i usponima ispričali pred više od 10.000 učesnika.

Uprkos činjenici da su mladi svakodnevno izloženi mišljenjima da je uspjeh u našoj zemlji bajka, te da mladi nisu dovoljno proaktivni i da jedini put ka boljoj budućnost predstavlja upravo odlazak u obećane zemlje svijeta, CEO konferencija je od prve godine implementacije od strane Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, donosila upotpunosti suprotnu sliku pobijajući predrasude i ustaljene stereotipe.

Sarajevska CEO konferencija, održana 20. maja 2017. godine, okupila je 1.100 učesnika, koji su inspirisani životnim i karijernim pričama uspješnih ljudi koji rade i grade svoju budućnost upravo u Bosni i Hercegovini.

Kroz svoj sadržaj CEO konferencija nastoji da utiče na promjenu personalnih stavova, orijentacije na postignuće, poimanja socijalnih normi, te ocjenjuje sposobnost realizacije određenih planova u kontekstu promjene načina ponašanja i razmišljanja učesnika konferencije. Radi se o projektu koji nam pruža i odgovore na pitanja vezana za kapacitet samozapošljivosti mladih u Bosni i Hercegovini. 91% učesnika je izjavilo da je upravo ovaj projekat uticao na unaprjeđenje budućih planova i aktivnosti vezanih za zapošljivost u Bosni i Hercegovini. Jedan od indikatora uspjeha ovog projekta je 67 posto učesnika koji su stupili u prvi kontakt sa kompanijama, te proširili svoju poslovnu mrežu. Istraživanja su pokazala da 5,6% učesnika CEO konferencije vodi vlastiti privatni biznis, koristeći Konferenciju kao mjesto za razvijanje poslovne mreže.

Ostali sadržaji CEO projekta su iznjedrili nove biznise koje su pokrenuli upravo studenti, te CEO High School konferenciju ciljajući na razvoj preduzetništva kod srednjoškolaca. Dokaz pozitivnih efekata ovog specifičnog projekta je činjenica da je 80% članova organizacionog tima CEO konferencije kroz stvaranje mosta između poslovne zajednice i institucija visokog obrazovanja, dobilo ponude za poslove u konkretnim kompanijama.

Nedostaje nam više dobrih, inspirativnih priča, a CEO konferencija sa svojim vrijednostima predstavlja upravo to. Publika CEO konferencije se ne boji promjena, a zbog takvih mladih možemo reći da je Bosna i Hercegovina u sigurnim rukama, te da nas čeka neka ljepša, dinamičnija i uspješnija budućnost.