Predsjednik NO
31

Afan Kalamujić: KJKP Sarajevogas ne diktira cijenu gasa, ali čini sve da zaštiti građane

Skok cijena prirodnog gasa, opće poskupljenje životnih namirnica, ali i zahtjeve radnika za povećanje plata prokomentarisao je Afan Kalamujić, novoimenovani predsjednik Nadzornog odbora KJKP Sarajevogas i privrednik.

Cijena prirodnog gasa se uvijek veže za cijenu goriva, primarno nafte na svjetskom tržištu. Cijena prirodnog gasa u Federaciji BiH je porasla, a sve su glasnije kritike građana prema Vladi FBiH kao i kantonalnoj vlasti nakon što su radnici komunalne privrede u Kantonu Sarajevo svoje nezadovoljstvo izrazili okupljanjem kojem je cilj bio povećanje plaća zbog sve većih troškova života.

"U drugom mjesecu ove godine imali smo drastično povećanje cijene nafte koje je trajalo punih šesnaest sedmica. Već tada su cijene nafte enormno porasle i mogli smo očekivati visoku cijenu prirodnog gasa. Uz sve to, velike i razvijene zemlje poput Amerike i Njemačke, te Turske i Rusije su ukrstile svoja koplja na energetskoj mapi svijeta, što je dovelo do rapidnog rasta cijena. Već u sedmom mjesecu cijena prirodnog gasa u Europi dostigla je najvišu vrijednost od 2008. godine, pa je odluka Vlade Federacije BiH da poskupi prirodni gas čini se bila neizostavna. Zbog toga su predstavnici KJKP Sarajevogasa,morali da alarmiraju resorno ministarstvo i Vladu Kanona Sarajevo. Srećom, nadležni su pratili upute struke, te smo u Kantonu Sarajevo potpisali Sporazum o subvencioniranju dijela cijene prirodnog gasa za period 1.11 - 31.12.2021. godine. Sporazumom je definisano da će Kanton Sarajevo sudjelovati u subvencioniranju dijela nove fakturne cijene prirodnog gasa za isporučenu količinu, svim kupcima u Kantonu Sarajevo za navedeni period", istakao je Kalamujić.

Na početku smo 2022. godine, cijena gasa je ipak u skladu sa zadnjim najavama iz Energoinvesta povećana. Spominje se i mogućnost nedovoljnih količina za mjesec januar. Šta možemo očekivati u narednom periodu?

Nažalost, tendencija rasta cijena gasa na svjetskom tržištu se nastavlja. Vlada Federacije BiH je na osnovu ulaznih cijena od strane Energoinvesta donijela Odluku kojom je dala saglasnost na novu veleprodajnu cijenu.

Ranijom odlukom od 01.11.2021. došlo do povećanja nabavne cijene gasa za cca. 23,5% sa 01.01.2022, a sa novom najavom doći će do povećanja za dodatnih cca. 15%. KJKP Sarajevogas na navedeno, a u skladu sa svojim ingerencijama, ne može značajnije reagovati, međutim ići ćemo sa prijedlogom prema Vladi Kantona Sarajevo za subvencioniranje najugroženijih kategorija stanovništva. Također smo na zadnjoj sjednici Nadzornog odbora inicirali, a vodeći računa da je riječ o dugoročnom ugovoru o snabdijevanju gasom sa ruskom stranom, da se izvrši aneksiranje postojećeg ugovora gdje bi se cijene fiksirale na kvartalnom nivou te bile definisane na početku perioda, a sve kako bi smanjili iznenadne šokove za naše građane i njihove kućne budžete.

S obzirom na najavu niskih temperatura u januaru, nije isključeno da će nam trebati veće dnevne količine u odnosu na višegodišnji prosjek. Uprava preduzeća u saradnji sa našim dobavljačem radi na iznalaženju rješenja da se kupe određeni viškovi na slobodnom tržištu. Riječ je o problemu sa kojim se suočavaju i zemlje regije, pa čak i Srbija kroz koju ide plinovod "Turski tok".

Mi, kao javno preduzeće, ćemo aktivno raditi i učestvovati u svim projektima koji će voditi lakšoj nabavci gasa i smanjenju troškova koje bi onda mogli prenijeti i na naše potrošače.

U proteklom periodu Nadzorni odbor KJKP Sarajevogas je odbio prijedlog Sindikata i Vijeća uposlenika da se plate povećaju, zahtjevi radnika nisu ispunjeni. Zašto ste se kao Nadzorni odbor odlučili na tako nepopularan potez?

Uprava preduzeća je u proteklom period primila zahtjev Vijeća uposlenika i Sindikata KJKP Sarajevogas, za usvajanje novog modaliteta za obračun ličnog dohotka radnika, koji bi podrazumijevao povećanje ličnog dohotka za 8,06 %. Argumenti za povećanje ličnog dohotka su bili rapidno povećanje cijena osnovnih životnih namirnica i drugih potrepština nužnih za život, te najavljenog povećanja kamatnih stopa u komercijalnim bankama. Nakon zahtjeva smo utvrdili da bi traženo povećanje u finansijskom smislu iznosilo 65.136 KM na mjesečnom nivou. Uprava preduzeća je po zahtjevu upoznala Nadzorni odbor, te je nakon zajedničkog razmatranja utvrđeno da se neće moći udovoljiti zahtjevima radnika. Smatramo da radnici KJKP Sarajevogas, trebaju imati razumijevanja i prema drugim radnicima u Kantonu Sarajevo i razumjeti kompleksnost trenutne situacije na tržištu energenata, koja prati povećanje cijena prirodnog gasa. Kako ne bi ugrožavali poslovanje preduzeća, morali smo posegnuti za ovim korakom, kojim nismo povećali plate radnicima KJKP Sarajevogas. Na ovaj način smo osigurali dugoročnu stabilnost preduzeća, uz poštovanje svih prava radnika. Mislim da smo naišli i na njihovo razumjevanje kako bi zajednički prevazišli ovaj zahtjevan period i uz njihovu solidarnost zaštitili javni interes.

Pored povećanja plata i stimulacije radnicima unutar KJKP Sarajevogas su također do daljnjeg suspendovane?

Radeći detaljne analize, primijetili smo da neki uposlenici KJKP Sarajevogas ostaju uskraćeni za stimulacije, dok su drugi bili favorizirani. Kako bi osigurali fer i pravedan sistem za sve, radimo sve da sankcionišemo netransparentan i pogrešno postavljen sistem ocjenjivanja. Radimo na tome da obezbjedimo transparetan način za izračun stimulacija tako da svaki radnik može u bilo kojem trenutku znati kolika ga stimulacija očekuje.

Koliko je KJKP Sarajevogas društveno odgovorno preduzeće, s obzirom na to da ga finansiraju građani koji očekuju više za svoj novac i uloženo povjerenje?

Trenutno smo u fazi pronalaska pravnog rješenja kojim bi KJKP Sarajevogas mogao pomoći sve koji su pogođeni pandemijom. Znamo da su najveće gubitke, na žalost, podnijeli upravo stubovi društva poput kulture i obrazovanja. KJKP Sarajevogas nije komunalno preduzeće čiji je osnovni zadatak da ostvaruje profit, mi pružamo usluge građanima Kantona Sarajevo i duboko smo svjesni da je novac, koji nam se uplaćuje, u suštini novac građana.

Zbog toga je jedan od naših primarnih zadataka da taj novac u nekom obliku vratimo građanima našeg kantona, na kraju to je naša zadaća na kojoj ćemo intenzivno raditi. Shodno tome ćemo biti fokusirani na projekte povezivanja sa obrazovnim sistemom za prakse učenika i studenata kao i kroz zajedničke naučne projekte. Također su u planu projekti saradnje sa institucijama kulture u svrhu promocije ekološki prihvatljivih projekata u smjeru izgradnje i jačanja svijesti od malih nogu.

Obzirom na rečeno, jasno je da novoimenovani Nadzorni odbor KJKP Sarajevogasa pomno prati cjenovne oscilacije na svjetskom tržištu gasa te daje jasne inpute Upravi preduzeća. Posebno raduje činjenica da u vremenu ekstremnih poskupljenja Nadzorni odbor ovog preduzeća vodi računa o građanima Kantona Sarajevo, njihovoj platežnoj moći i novcu kojim se direktno plaćaju Uprava i svi uposlenici KJKP Sarajevogasa.