U vrijeme krize
46

Aerodrom u Mostaru ima novog direktora, Marin Raspudić nagrađen pozicijom u BHDCA

G. Š.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Aerodrom u Mostaru, koji zbog koronavirusa prolazi najteže trenutke jer nema letova, dobio je novog direktora, a dosadašnji čelni čovjek ove kompanije Marin Raspudić "nagrađen" je pozicijom u Direkciji za civilnu avijaciju (BHDCA).

Raspudić je na sjednici Vijeća ministara BiH 18. juna imenovan vršiteljem dužnosti zamjenika generalnog direktora BHDCA do okončanja konkursne procedure, a najduže na mandatni period od tri mjeseca.

Na mjesto novog direktora Aerodroma Mostar, kako Klix.ba neslužbeno saznaje zasjeo je Ivan Ljubić. Situacija u ovoj instituciji je teška, konstantno se održavaju sastanci sa uposlenicima, ali i predstavnicima svih nivoa vlasti.

Što će biti sa mostarski aerodromom teško je znati, ali jedno je sasvim sigurno da se trenutno nalazi u izuzetno teškom položaju, jer s ovog aerodroma zbog pandemijskih ograničenja mjesecima avioni niti uzlijeću niti slijeću.

Godinama se ulagalo u Aerodrom Mostar uz očekivanja da će ove godine ostvariti rekordan broj letova, a sada je institucija pred bankrotom, jer nije ostvarila nikakav profit, a ove godine planiran rast broja putnika bio im je za blizu 40 posto. Ranije rukovodstvo je izrazilo zabrinutost zbog teškog položaja i tražilo pomoć od države, jer kako je kazano drugačije ne može opstati, niti se mogu radnicima isplatiti plaće.

Podsjetimo da se i prije pandemije godinama problematiziralo poslovanje mostarskog aerodroma s vječitim naglaskom na to da je naprosto nejasno kako je moguće da tako dobro pozicioniran aerodrom ne može napredovati.