Parkirani zbog pandemije
480

Aerodrom u Frankfurtu izgleda kao "groblje aviona"

D. B.
Foto: Oliver Roesler/Lufthansa
Prilično jezive fotografije koje je objavila njemačka aviokompanija Lufthansa na neki način prikazuju utjacaj pandemije koronavirusa jer je veliki broj aviona parkiran na aerodromu u Frankfurtu zbog čega on izgleda kao "groblje aviona".

Naravno, aerodrom u Frankfurtu nije zapravo groblje aviona, nego su na njemu barem trenutno parkirani Lufthansini avioni, a kompanija je čak iskoristila i pistu kako bi parkirala neke svoje veće avione.

U proteklih meseec dana je bilo mnogo iznenađenja u industriji avijacije, prvobitno su letovi otkazivani, a sada većina linija nije operativna. Zbog ove situacije uzrokovane pandemojom koronavirusa aviokompanije se suočavaju s velikim izazovom. Problem nastaje kada je većina flote na jednoj lokaciji.

British Airways je tokom štrajka pilota prošle godine imao neke od svojih aviona na zapadnoj obali SAD-a, no, Lufthansina situacija ranije nije zabilježena. Prizemljeni avioni su problem za industriju avijacije. Broj letova je drastično opao pa čak i na najprometnijim svjetskim aerodromima. U Frankfurtu su u potpunosti zatvorene dvije piste, ali se aerodrom i dalje može nositi s preostalim saobraćajem.

Kada će se situacija poboljšati, zasad nije poznato. Lufthansa nije optimistična da će se to dogoditi uskoro, a direktor Austrian Airlinesa je rekao da će se potražnja za avionskim kartama vratiti na nivo prije pandemije tek za tri godine.