|

Aerodrom Trebinje u funkciji već iduće godine

Aerodrom Trebinje u funkciji već iduće godine
0
S
SRNA
5.11.2009. u 14:35
22
komentara
0

dijeljenja
Aerodrom Trebinje u funkciji već iduće godine
Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da je do sada riješeno nekoliko važnih faza izgradnje aerodroma u Trebinju, te da bi aerodrom trebalo da bude u funkciji iduće godine.
Dodik je rekao novinarima da je izgradnja ovog aerodroma jedan od strateških projekata koje Vlada RS realizuje u cijeloj Srpskoj.

„Uspješno smo riješili nekoliko važnih faza. Urađene su dvije studije izvodljivosti, po jedna od austrijske i beogradske kompanije, i obje su pokazale da ima opravdanosti za ovaj posao. Aerodrom bi već iduće godine, nakon izrade izvedbenog projekta, trebalo da bude stavljen u operativu“, pojasnio je premijer RS.

Dodik je poslije sjednice Vlade RS, na kojoj je razmatrana Informacija o aktivnostima na izgradnji aerodroma Trebinje, rekao da je do sada preduzeto niz operativnih koraka koji se ne vide, traže vrijeme i ponekad dovedu u sumnju pojedine aktivnosti koje su, kako je naveo, neophodne kada se radi studija i projekti.

On je naveo da je ranije Vlada RS izdvojila milion KM za finansiranje neophodnih projekata u prvim fazama.

„Sada nas čekaju poslovi u vezi rješavanja imovinsko-pravnih poslova, projekti dokumentacije za koju smo na današnjoj sjednici odobrili 1,6 miliona KM, s tim da se do aprila završi izvedbeni projekat, kako bi se moglo početi sa izgradnjom. Dakle, sam projekat podrazumijeva izradu izvedbenog projekta sa svom neophodnom dokumentacijom i njegovom revizijom, za šta je potrebno najmanje pet, šest mjeseci“, naveo je Dodik.

On je rekao da će aerodrom biti stavljen u operativan rad iduće godine, sa ili bez koncesionara.

„Ako ne bude koncesionara, Vlada RS će vlastitim sredstvima krenuti u izgradnju piste i neophodnih objekata. Cijenimo da će prva faza igradnje, koja bi omogućila slijetanje prvih aviona, koštati između 55 i 60 miliona KM“, napomenuo je Dodik.

Ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović rekao je da je Vlada RS, na prijedlog premijera Dodika, donijela odluku da se za ovaj projekat u narednih šest mjeseci formira pregovarački tim, koji će biti sastavljen od stručnjaka i predstavnika Vlade.

„Obezbijediće se i dodatna sredstva da aerodrom može da obavlja neophodne poslove vezane za projekat i razne studije", dodao je Čubrilović.

On je kazao da je namjera Vlade da se aerodrom izradi na bazi koncesije, da bi RS riješila prostor, infrastrukturu i odgovarajući projekat, a budući koncesionar izgradio pistu i objekte.

Direktor „Aerodroma Trebinje“ Zoran Okilj, prezentujući Izvod iz master plana za aerodrom rekao je da se revizijom studije sa aspekta građevinskih radova došlo do varijante koja zahtijeva pet puta manji obim radova, što znatno umanjuje vrijednost uloženog kapitala.

On je kazao da izgradnja aerodroma u prvoj fazi predviđa gradnju poletno-sletne staze sa spojnicama kao i neophodne objekte pristanišnog kompleksa.

„U naredne dvije faze planirana je dogradnja rulne staze, preostalog dijela platforme i preostalih objekata pristanišnog kompleksa“, naveo je Okilj.

Okilj je kazao da bi kapaciteta aerodroma u prvoj fazi bio 250.000 putnika godišnje, u drugoj 500.000, au trećoj konačnoj fazi iznosio bi 1.000.000 putnika na godišnjom nivou.

Prema njegovim riječima, otvaranjem aerodroma dobiće se 400 novih radnih mjesta.
Prijavi grešku


Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...