Slovenija
0

Adria Airways snizila plate za 20 posto

FENA
Kako bi prevladala teško finansijsko stanje, slovenska aviokompanija Adria Airways snizila je plate svojim zaposlenicima za 20 posto, objavljeno je u ponedjeljak.

O tome su se potkraj prošle sedmice dogovorili uprava i zaposlenici, a direktor tvrtke Maks Tajnikar izjavio je u ponedjeljak da su sniženje plata i program finansijskog i poslovnog oporavka koji je poslan bankama vjerovnicama garanciju da se ta vrlo zadužena firma može izvući iz teškoća.

S najvećom slovenskom bankom NLB-om firma pregovara o tri do četiri miliona eura zajma kako bi preovladala teškoće u zimskoj sezoni, kad je poslovanje i inače smanjeno, a od države očekuju i pomoć od oko tri miliona eura za štete koje su u prvom dijelu godine nastale jer neko vrijeme nisu mogli letjeti zbog prašine iz islandskog vulkana koja je zahvatila dobar dio Evrope.

Po Tajnikarovoj ocjeni slovensku aviokompaniju iduće dvije godine čekaju najteže obaveze prema bankama u proteklih dvadesetak godina jer su kratkoročni i dugoročni zajmovi narasli na 86 miliona eura, a još oko 30 miliona eura tvrtka duguje dobavljačima. Zato se u prvoj polovici godine želi finansijski stabilizirati kako bi se stvorili uvjeti za mogući dolazak stranog strateškog partnera, što bi bilo dugoročno rješenje.