Traže rješenje
13

Adria Airways obustavila sve letove, finansijski problemi prizemljili avione do daljnjeg

D. Be.
Foto: Sincityspotters/Facebook
Foto: Sincityspotters/Facebook
Aviokompanija Adria Airways obustavila je sinoć sve letove i pitanje je da li će avioni ove firme ponovo poletjeti s piste. Zvaničnici kompanije su kazali da se radi o privremenoj odluci koja će biti obznanjena tokom utorka i srijede, a da razlog leži u velikim finansijskim problemima.

Letovi su prekinuti iz baza Adria Airwaysa, a to su Ljubljana, Priština i Tirana. Treba istaći da je ova aviokompanija povezivala Sarajevo i Ljubljanu.

Saopćeno je da se intenzivno radi na pronalasku rješenja problema u saradnji s potencijalnim investitorom koji bi ovu aviokompaniju mogao spasiti bogatom finansijskom injekcijom. Također su istakli da su zatražili pomoć Vlade Slovenije u iznosu četiri miliona eura, ali da sredstva nisu odobrena.

"Kompanija duboko žali zbog situacije i izvinjava se svojim putnicima i partnerima", naveli su.

Adria Airways je privatizovana 2016. godine kada ju je kupio AA International Holding, podružnica u stopostotnom vlasništvu minhenskog fonda 4K Invest koji je od tada optužen za loše upravljanje kompanijom. Tada su kupili 91,58 posto dionica Adria Airwaysu po cijeni od 100.000 eura, a kasnije i preostale dionice, čime je osigurano i stopostotno vlasništvo.

Naziv leta
Naziv leta "ADR4EVER"

Iz slovenskog ministarstva više puta su napominjali da je prodaja aviokompanije njemačkom fondu bila greška i da je tadašnja slovenska vlada trebala naći strateškog partnera u avioindustriji koji bi osigurao dugoročno postojanje i razvoj kompanije.

Mnogi uposlenici teško su prihvatili ovakav scenarij poručivši da Adria Airways za njih nije običan posao, već jedna velika porodica. Dokaz tome je i jučerašnji let iz Ljubljane za Brisel koji je imao poseban naziv na zahtjev pilota "ADR4EVER", što u prijevodu znači Adria zavijek.