{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Administrativne prepreke obeshrabruju turske investitore

F
8.11.2007. u 11:27
0
0
Administrativne prepreke obeshrabruju turske investitore
0
Administrativne prepreke obeshrabruju turske investitore
Radi razvoja ekonomskih odnosa BiH i Turske, danas se u Sarajevu održava sastanak Poslovnog savjeta dviju zemalja u kojem učestvuju predstavnici privrednih institucija, banaka, te potencijalnih investitora.
Sastanak se održava u vrijeme trajanja Sajma turskih proizvoda, koji se od 7. do 11. novembra održava u Sarajevu.

Odnosi između dviju zemalja ocijenjeni su tradicionalno dobrim i prijateljskim, ali na ekonomskom planu ne prate trendove u drugim oblastima.

Kopredsjedavajući Poslovnog savjeta BiH i Turske, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Milan Lovrić je izjavio da iskustva koja imaju turski privrednici u BiH pokazuju da su imali dosta administrativnih problema na realizaciji projekata.

- Ako neki proces krene, on često destimulira investitore, dok druge države u regionu nude pojednostavljene procedure i dobre uvjete. Struktura BiH i problemi koje imamo odražavaju se i na zainteresiranost stranih investitora da dođu ovamo, iako imaju dobre namjere, upozorio je Lovrić.

Naglasio je da opća atmosfera u BiH nije takva da ti procesi idu u pravom smjeru.

Ocijenivši da ekonomska saradnja dviju zemalja nije na zadovoljavajućem nivou, Lovrić je kazao da je bilo ideja da se pri privrednoj komori Istanbula, kao najmoćnijoj u Turskoj, intenzivnije prati ta saradnja i da se zaduži jedna osoba koja će raditi na privrednim odnosima BiH i Turske.

- Turci dosta ulažu u zemljama u okruženju, ali BiH još nije među tim prioritetima, rekao je Lovrić, dodajući da se zakonodavstvo i praksa u BiH moraju izmijeniti, a da turske primjedbe treba shvatiti kao prijateljske.

Govoreći o preprekama za razvoj ekonomske saradnje i ulaganja turskih privrednika u BiH, drugi kopredsjedavajući Savjeta Selman Ulusoy je kazao da je poznato da BiH ima veliku nezaposlenost i da bi bilo dobro da što veći broj ljudi nađe zaposlenje pa BiH treba biti nešto otvorenija za strane investicije.

- BiH i njeni organi su svjesni te činjenice i čine napore da novim zakonima to prevaziđu, kazao je on.

Ulusoy je naveo i primjere međudržavnih sporazuma BiH u čijoj realizaciji postoje problemi u tehničkim detaljima.

- Iako je parafiran Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, do danas nije potpisan, kazao je Ulusoy.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: