|

Administrativne prepreke obeshrabruju turske investitore

Administrativne prepreke obeshrabruju turske investitore
0
F
FENA
8.11.2007. u 11:27
0
komentara
0

dijeljenja
Administrativne prepreke obeshrabruju turske investitore
Radi razvoja ekonomskih odnosa BiH i Turske, danas se u Sarajevu održava sastanak Poslovnog savjeta dviju zemalja u kojem učestvuju predstavnici privrednih institucija, banaka, te potencijalnih investitora.
Sastanak se održava u vrijeme trajanja Sajma turskih proizvoda, koji se od 7. do 11. novembra održava u Sarajevu.

Odnosi između dviju zemalja ocijenjeni su tradicionalno dobrim i prijateljskim, ali na ekonomskom planu ne prate trendove u drugim oblastima.

Kopredsjedavajući Poslovnog savjeta BiH i Turske, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Milan Lovrić je izjavio da iskustva koja imaju turski privrednici u BiH pokazuju da su imali dosta administrativnih problema na realizaciji projekata.

- Ako neki proces krene, on često destimulira investitore, dok druge države u regionu nude pojednostavljene procedure i dobre uvjete. Struktura BiH i problemi koje imamo odražavaju se i na zainteresiranost stranih investitora da dođu ovamo, iako imaju dobre namjere, upozorio je Lovrić.

Naglasio je da opća atmosfera u BiH nije takva da ti procesi idu u pravom smjeru.

Ocijenivši da ekonomska saradnja dviju zemalja nije na zadovoljavajućem nivou, Lovrić je kazao da je bilo ideja da se pri privrednoj komori Istanbula, kao najmoćnijoj u Turskoj, intenzivnije prati ta saradnja i da se zaduži jedna osoba koja će raditi na privrednim odnosima BiH i Turske.

- Turci dosta ulažu u zemljama u okruženju, ali BiH još nije među tim prioritetima, rekao je Lovrić, dodajući da se zakonodavstvo i praksa u BiH moraju izmijeniti, a da turske primjedbe treba shvatiti kao prijateljske.

Govoreći o preprekama za razvoj ekonomske saradnje i ulaganja turskih privrednika u BiH, drugi kopredsjedavajući Savjeta Selman Ulusoy je kazao da je poznato da BiH ima veliku nezaposlenost i da bi bilo dobro da što veći broj ljudi nađe zaposlenje pa BiH treba biti nešto otvorenija za strane investicije.

- BiH i njeni organi su svjesni te činjenice i čine napore da novim zakonima to prevaziđu, kazao je on.

Ulusoy je naveo i primjere međudržavnih sporazuma BiH u čijoj realizaciji postoje problemi u tehničkim detaljima.

- Iako je parafiran Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, do danas nije potpisan, kazao je Ulusoy.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.