Uprkos prekidu saradnje
14

Adidas će rasprodati preostale zalihe Yeezy tena Kanyea Westa

D. B.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kompanija Adidas je saopćila da planira rasprodati preostale zalihe Yeezy tena, koje dizajnirane i proizvedene u nekadašnjem partnerstvu s američkim reperom i modnim dizajnerom Kanyeom Westom.

Adidas je prekinuo veze s Westom, koji je poznat i kao Ye, još 2022. godine nakon niza antisemitskih komentara koje je napisao na društvenim mrežama. Uprkos tome, potražnja za njegovim tenama nije opala te su i dalje veoma popularne u preprodaji. Odluku je Adidas donio nakon što su fluktuacije tečaja kompaniju koštale milijardu eura.

Na finansije njemačkog proizvođača sportske odjeće prošle je godine utjecao prekid poslovanja s brendom Yeezy i snižavanje cijena u svrhu smanjenja zaliha, navodi se u saopćenju Adidasa. Uprkos značajnim poteškoćama, Adidas je ostvario operativnu dobit od 268 miliona eura u 2023. godini te očekuje da će u ovoj godini gotovo udvostručiti taj iznos.

"Poboljšanje je rezultat boljeg operativnog poslovanja od oko 100 miliona eura i odluci da se ne otpiše zaliha Yeezy tena vrijedna 268 miliona eura", rekao je izvršni direktor Adidasa Bjorn Gulden.

On je početkom 2023. godine doveden iz konkurentske kompanije Puma kako bi pokrenuo preokret u Adidasu nakon što je nakon prekida saradnje s brendom Yeezy kompanija imala neprodane tene u vrijednosti od oko 1,2 milijarde dolara.

Iako je kompanija prošle godine prodala nešto od svojih zaliha, neto prodaja iz tog partnerstva je bila oko 450 miliona eura niža nego 2022. godine.

Adidas je rekao da sada planira prodati svoje preostale zalihe Yeezy tena po "najnižim" cijenama troškova proizvodnje dok pokušava nadoknaditi gubitke iz nekada unosnog partnerstva.

Međutim, najnovije procjene kompanije još uvijek uključuju potencijalni otpis preostalih Yeezy proizvoda, što bi koštalo oko 300 miliona eura.

Iz Adidasa kažu da su pogođeni i devalvacijom argentinskog pesosa. Novi argentinski predsjednik Javier Milei je devalvirao valutu zemlje za više od 50 posto u decembru prošle godine u sklopu "ekonomske šok terapije" za koju je kazao da je potrebna zemlji.

Adidas je upozorio i da će njegova dobit biti pogođena devalvacijom i ove godine. Kompanija desetljećima proizvodi i dresove za nogometnu reprezentaciju Argentine.

Prošle sedmice je Puma saopćila da je devalvacija argentinske valute utjecala i na njene finansijske rezultate budući da je ova regija najveće i najbrže rastuće tržište.