biznis
0

ACIPS: Ne donositi odluke u energetskom sektoru bez strateškog planiranja

FENA
Politički savjet ACIPS-a smatra da su zadnje nesuglasice unutar vladajuće koalicije u vezi s iskorištavanjem elektroenergetskih potencijala direktno uzrokovane nedostatkom opće strategije razvoja Vlade FBiH, a pogotovo Ministarstva rudarstva, energetike i industrije.

Od konstituiranja vlasti nakon prošlih općih izbora, ACIPS kontinuirano traži da država BiH i entiteti odmah pristupe donošenju strategija razvoja da bi se usmjerili dodatni prihodi ostvareni nakon uvođenja PDV-a i izbjegle greške slične onima koje je napravila Vlada FBiH.

Situacija u sektoru energetike u čitavoj BiH je slična i direktno je uzrokovana nedostakom kompetentnosti resornih ministarstava i njihovim kontinuiranim odbijanjem da donesu strateške dokumente, navodi ACIPS u saopćenju za javnost.

  • Pored potrebe za donošenjem strategije razvoja i iskorištavanja elektroenergetskih potencijala, Vlada FBiH treba da donese okvirnu strategiju razvoja koja će biti u skladu s državnim razvojnim planom i Strategijom razvoja RS-a. U međuvremenu ne bi trebalo donositi nikakve "velike odluke" u energetskom sektoru - stoji u saopćenju.