Strateški sektor
0

Abaspahić: Telekomunikacije su strateška grana, a korona ih je učinila još važnijim

R. D.
Haris Abaspahić
Haris Abaspahić
Telekomunikacije su uvijek bile bitne, ali ih je pandemija učinila strateški još bitnijim, kaže za Klix.ba ekonomista Haris Abaspahić, čelni čovjek Centra za politike i upravljanje iz Sarajeva.

Povodom konferencije koja se ove sedmice održava u Sarajevu, o tim temama razgovarali smo s Abaspahićem, posebno u kontekstu toga zašto telekomunikacije dobijaju sve više na značaju u modernoj ekonomiji i društvu.

"Rapidan tehnološki napredak donosi promjene u načinima poslovanja kompanija, funkcionisanju vlada te niza drugih sektora, kao što su obrazovanje, zdravstvo i slično. Kompanije i institucije sve više zavise od dostupnog, pristupačnog i pouzdanog interneta velike brzine, kao i niza digitalnih usluga i rješenja. U tom kontekstu sektor telekomunikacija dobija na strateškoj važnosti za razvoj ekonomije i društva u cijelini. Pandemija COVID-19 je ovu činjenicu učinila još važnijom, gdje je od dosupnosti i pouzdanosti interneta ovisilo održavanje niza poslovnih aktivnosti i javnih usluga", kaže on.

Važno je naznačiti ključne globalne trendove vezane za ovaj sektor.

"Sektor telekomunikacija postaje sve dinamičniji, tehnologije brzo zastarijevaju, nova tehnološka rješenja traže brza prilagođavanja u poslovanju telekoma, kao i načinu investiranja. Korisnici usluga postaju zahtjevniji. Od brzine usvajanja i širine primjena novih tehnoloških rješenja kao što su 5G, umjetna inteligencija i internet stvari će ovisiti i brzina ekonomskog oporavka nakon pandemije, te potencijal za kreiranje nove vrijednosti u ekonomiji i društvu u cjelini. Pitanja sigurnosti i pouzdranosti interenta dobijaju na strateškoj važnosti, gdje zloputrebe kao npr. hakerski napadi mogu dovesti u pitanje funcionisanje kritičnih funkcija jedne zemlje", kaže on.

Telekom operateri u Bosni i Hercegovini su postigli napredak u razvoju infrastrukture, uključujući širenje 4G mreža, navodi on dalje.

"S druge strane, finansijske performanse telekomunikacijske industrije su se pogoršale, gdje je u posljednjih pet godina ukupan prihod sektora umanjen za blizu 15%, a praćen padom profita glavnih telekom operatera, ali i vidiljivim povećanjem investicija. U svom izvještaju iz 2019. godine MMF je ukazao na činjenicu da vrijednost telekoma u većinskom državnom vlasništvu u FBiH opada te da bi održivost njihovih poslovnih modela mogla biti dovedena u pitanje u dužem roku. Pitanje je na koji način se vodeći bh. telekomi prilagođavaju sve zahtjevnijem okuženju koje traži stalne promjene i brzu adaptaciju te koji su strateški izbori ispred kompanija i donosilaca odluka na sektorskom nivou u BiH? Kakav reguatorni okvir trebamo da podrži ove procese", navodi on.

Zanimalo nas je šta je cilj konferencije koju organizuje Centar za politike i upravljanje.

"Cilj online konferencije koju organizuje Centar za politike i upravljanje, uz podršku Centre for International Private Enterprise (CIPE), a koje se održava 23. juna, je da pokrene pravovremene rasprave šire stručne javnosti o načinima maksimiziranja doprinosa telekom operatera ekonomskom oporavku i napretku digitalne ekonomije u zemlji. Konferencija ima za cilj upoznati širu javnosti i donosioce odluka o globalnim i regionalnim trendovima u tom kontekstu, kao i prioritetima i instrumentima podrške EU i SAD-a, koje stoje regionu i BiH na raspolaganju. Dalje, konferencija će okupiti ključne donosice odluka u BiH u ovoj obasti, gdje ćemo imati priliku razgovarati o strateškim odlukama, razvoju regulatronog okvira i izazovima koji stoje pred BiH u ovoj oblasti. Predstavnici same industrije će govoriti o ključnim izazovima telekom operatera u BiH, kako bi optimizirali svoj doprinos povećanju produktivnosti i napretku digitalne ekonomije u BiH", zaključio je Abaspahić.