biznis
0

A2B investira 2,5 miliona KM u kvalitet voznog parka i zaštitu okoliša

Klix.ba
Domaća logistička kompanija A2B Express Delivery će do kraja ove godine izvršiti nabavku 25 novih dostavnih vozila sa EURO 5 motorima, dok će pet vozila sa benzinskog preći na plinski pogon.

Na taj način A2B ispunjava u potpunosti svoju misiju da kao vodeća domaća logistička kompanija aktivno učestvuje u zaštiti okoliša. Isto tako, nabavkom novih EURO 5 dostavnih vozila A2B slijedi trendove vodećih svjetskih logističkih kompanija.

Riječ je o investiciji ukupno vrijednoj 2,5 miliona KM, i to milion KM do kraja 2012. i dodatnih 1,5 miliona KM do 2015. godine kada će A2B zamijeniti ostatak dostavnih vozila sa tada već dostupnim najnovijim EURO 6 motorima.

Do sada je nabavljeno 15 dostavnih vozila sa EURO 5 motorima. Od ukupno 25 novih vozila pet vozila sa termoizolacionim sandukom je već na cestama, dok se za tri još takva očekuje isporuka do kraja godine.

Ova posebna vozila opremljena su nakvalitetnijim rashladnim uređajima na svijetu, marki Carrier i Thermoking i namijenjena su za snabdijevanje tržnih centara i apoteka.

Investicijom od 2,5 miliona KM A2B će do 2015. godine u potpunosti zamijeniti svoj vozni park, a kompanija je u pregovorima sa vodećim svjetskim automobilskim kućama koje razvijaju programe tzv. "zero emission".

U tom smislu, previđena je neka vrsta sudjelovanja u programu koji bi bio fokusiran na smanjenje emisija štetnih gasova i redukovanje efekata globalnog zagrijavanja.

Usporedbe radi, prema istraživanjima relevantnih svjetskih kuća, kada je riječ o teretnim vozilima i tzv. "euro normama", vozila sa EURO 5, odnosno EURO 4 motorima su u konačnici zbog potrošnje goriva "jeftinija" za 5% odnosno 3% u odnosu na "crna" vozila. Cijena kilometra za EURO 5 vozila je 0,14 eura,a za vozila EURO 0 i EURO 1 je 0,28 KM i ovdje je riječ prije svega o dodatnim trošarinama koje imaju vlasnici vozila sa ovim motorima. Osim toga, u Evropi se počinju uvoditi vozila na tekući prirodni plin (LNG) čijom se upotrebom štedi do 10.000 eura godišnje kod pređenih 60.000 km u odnosu na vozila sa dizel pogonom.