biznis
0

720 miliona eura za podvodni električni kabl Tivat - Pescara

SRNA
Italijanska opština Pescara odobrila je projekat o izgradnji podvodnog električnog kabla između tog grada i Tivta u Crnoj Gori, pišu podgoričke "Vijesti".

Vrijednost cijelog projekta je 720 miliona eura, a ugovor o strateškoj saradnji potpisali su crnogorski premijer Milo Đukanović i italijanski Silvio Berlusconi.

Šef opštinske komisije i jedan od najvećih zagovarača tog projekta Lorenzo Sospiri iz partije premijera Berlusconija "Narod slobode" najavio je da će ovaj projekat u startu donijeti opštini zaradu od 4,5 miliona eura.

Tu sumu će gradu Pescari isplatiti izvođačka kompanija "Terna" kao odšetetu za neprijatnosti koje će grad trpjeti povodom dvogodišnjeg perioda izgradnje.

Sospiri je rekao i da je opština Pescara primorala izvođača da zbog sigurnosnih motiva pomjeri trasu kabla iz centralnih djelova grada u one koji su nenaseljeni i u kojima se ni u budućnosti ne planira gradnja. Električni kabl ići će dva metra ispod površine zemlje. 

On je podsjetio građane Pescare da je svrha tog kabla prevazilaženje energetskih problema Italije, kao i da će doprinijeti sigurnijem sistemu snabdijevanja električnom energijom.

Sospiri nije pominjao činjenicu da Crna Gora trenutno ima i sama deficit električne energije i da je primorana da uvozi trećinu od ukupne energije koju potroši.
U prijedlogu projekta kompanija "Terna" navodi da će podvodni kabl iz Crne Gore italijanskim građanima omogućiti povoljnije cijene struje i da je taj projekat dio šire strategije koja predviđa uvoz struje iz zemalja u kojima je cijena električne energije niža nego u Italiji.