biznis
0

70 pripravnika u zdravstvenim ustanovana Kantona Sarajevo

Sarajevo-x.com
Danas je 70 pripravnika sa višom i visokom školskom spremom potpisalo ugovore za ztažiranje u javnim zdravstvenim ustanovama Kantona Sarajevo.

Kako je predviđeno, 22 doktora medicine, 27 stomatologa, dva magistra farmacije i 19 diplomiranih zdravstvenih radnika na Fakultetu zdravstvenih studija, raspoređeni su da staž obave na Stomatološkom fakultetu, u Zavodu za zaštitu zdravlja studenata Univerziteta u Sarajevu, Zavodu za zdarvstvenu zaštitu žena i materinstva KS, Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS, Zavodu za zaštitu upolenika MUP-a KS, Zavodu za javno zdravstvo, Domu zdravlja KS, Apotekama Sarajevo, KCUS-u, Općoj bolnici, Privatnoj zdravstvenoj ustanovi "Praxis“ i Privatnoj zdravstvenoj ustanovi "Dina“.

U svom obraćanju ministar zdravstva Kantona Sarajevo Mustafa Cuplov poručio je studentima da poziv za koji su se opredjelili obavljaju časno i dostojanstveno i sa puno ljubavi, kako se to od njih i očekuje, te dodao:

"Ministarstvo zdravstva već petu godinu za redom vrši prijem pripravnika, kako bi mladi zdravstveni radnici obavili obavezni jednogodišnji staž i tako stekli potrebne uslove za zaposlenje“.

Sredstva za ovaj projekat obezbijedio je Kanton Sarajevo i Zavod zdravstvenog osiguranja KS, zahvaljujući kojim će pripravnici imati mjesečnu naknadu u iznosu od 357,95 KM, što je minimalni lični dohodak prosjeka Federacije BiH.

U JU Stomatološki fakultet pripravnički staž će obaviti Aida Hamzi, Šeila Cilović, Amela Husić, Amar Jusufbegović, Sandra Grgić, Ines Baručija, Kenan Taljanović, Diadema Avdagić, Mersiha Dulić, Lejla Redžepagić, Indira Mujić, Fikreta Kučević, Sumedina Balvanović i Anela Hrustić. Selma Ćelebić i Elida Duraković–Sjenar stažiraće u JU Zavod za zaštitu zdravlja studenata Univerziteta u Sarajevu. Pripravnici u JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo su Amela Brigić, Aida Skopljak, Almir Milanović, Anela Hardaga, Aida Andelija, Sanja Dervišević, Selma Numanović, Aida Halvadžija, Maho Gutošić, Jasmina Merdan, Dženan Pleho, Husein Bratović, Aeta Bandić i Edina Pačuković, dok će Sabina Selimović stažirati u JU Apoteke Sarajevo. Na staž u KCUS-u raspoređeni su Amela Dervišević, Dijana Čolakhodžić, Amela Demirović, Dževad Hajrović, Feđa Hajrulahović, Marjana Previšić, Carmen Dedić-Trgić, Almedina Kapo, Senada Čoloman Mušić, Sanela Muzaferija, Nedim Memišević, Elma Čaušević, Sumeja Selimbegović, Džejra Rudalija, Ehlimana Ibrahimović, Vanja Nakićenović i Samra Ljevo, te Ćazim Turković u JU Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS. Ervin Čauš, Naida Ćemo i Maida Džebo stažiraće u JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS, a Anes Talović i Srđan Dizdarević u JU Zavodu za zaštitu uposlenika MUP KS. U Općoj bolnici „Prim dr Abdulah Nakaš“ staž će obaviti Jasmina Kišija, Tahira Šertović, Narcisa Nuhić, Elvedin Avdić, Nermina Džajić, Mensur Zukić i Amela Fermić.

Amar Žilić, Alisa Kajanija, Vahida Begić, Edvin Čolić i Maja Gavranović primljeni su na staž u JU Zavod za javno zdravstvo KS. U PZU "Praxis“ stažiraće Mahir Selmanović i Adnan Jusić, dok će u PZU "Dina“ stažirati Selma Begtašević.

Najbolji prosjek ocjena ostvarila je Aida Hamzi, studentica Stomatološkog fakulteta u Sarajevu .