Julski računi u FBiH
0

68 feninga za kubni metar gasa

Sarajevo-x.com
Foto:Sarajevo-x.com
Foto:Sarajevo-x.com
Građanima u Federaciji BiH na julskim računima cijena gasa će biti obračunata prema novom cjenovniku, kojeg je nedavno odobrila Vlada Federaciji. Prema odluci, veleprodajna cijena prirodnog gasa za distributere u ovom entitetu bit će niža za 25, 71 što će značiti jeftiniji gas i za krajnje potrošače.

Kako nam je potvrdio Adis Salkić, portparol javnog preduzeća Sarajevogas, cijena plina za krajnje potrošače od ovog mjeseca iznosi 68 feninga po metru kubnom, što u poređenju sa prijašnjom cijenom od 90 feninga po metru kubnom predstavlja prvo značajnije sniženje cijena energenta u ovoj godini.

„Nabavna cijena sada iznosi 52 feninga, što zajedno sa cijenom distribucije i PDV-om iznosi 68 feninga za krajnje potrošače. Poređenje radi, nabavna cijena prije odobrenja Vlade iznosila je 70 feninga, a za krajnje potrošače 90 feninga“, kazao je Salkić.

Kanton Sarajevo je sa oko 65.000 korisnika inače najveći potrošač prirodnog gasa koje isporučuje Rusija.

Prema tvrdnjama iz BH Gasa, ove cijene bi se trebale zadržati do kraja godine, što obuhvata početak zimske sezone. Direktor BH Gasa Almir Bečarević za naš portal je istakao da trenutno nemaju nikakvih naznaka da bi naredne grijne sezone ruski isporučioci mogli 'zavrnuti' dotok. Podsjetio je da je Vlada uvela posebnu taksu za otplatu ratnog duga koji je našoj zemlji dostavljan u periodu do 1992. do 1995. godine. Visina takse iznosi 5 dolara po 1.000 kubika gasa i primjenjuje se od 1. aprila 2009. godine.

„Cjelokupan ratni dug je iznosio 104, 8 miliona, a prema mojim informacijama isplata do sada teče uredno te je taj iznos sada smanjen. Predviđeno je da se ratni dug isplaćuje naredne dvije godine ili do eventualnog 'prebijanja' duga“, kazao je Bečarević.