Prognoze za 2009. u BiH
0

50.000 manje turista i 200.000 manje noćenja

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Bosnu i Hercegovinu će ove godine posjetiti oko 50.000 manje turista i broj noćenja će biti manji za oko 200.000, što će direktno utjecati na turističku potrošnju, a indirektno na ostale privredne grane koje su u bliskoj vezi s industrijom turizma, procjena je Grupacije za turizam i ugostiteljstvo Vanjskotrgovinske komore BiH.

Doda li se tome da će uslijed recesije posjeta naše dijaspore kao velikog turističkog potrošača biti manja, onda je i očekivati veoma loše rezultate koje će turizam BiH ostvariti u ovoj godini.

Prateći kretanje svjetske turističke ponude nameće se potreba promjene promotivne politike u narednim godinama koja bi se trebala okrenuti prema regionu i zemljama koje su najmanje zahvaćene krizom, a u tržišnu utakmicu treba uvesti i promovirati nove vrste turističkih proizvoda.

U Grupaciji za turizam ističu da je u svijetu jak trend seoskog i kontinentalnog turizma, a naše područje svakako može zadovoljiti zahtjeve ovakvih potencijalnih klijenata, s tim da se razmišljanja trebaju usmjeriti na cijelogodišnje poslovanje u našim planinskim centrima, a ne samo na nekoliko mjeseci zimske sezone.

Zdravstveni turizam je također u porastu, wellness centri su nezaobilazni i postaju dostupni svim slojevima stanovništva, pa već započete rekonstrukcije u nekim našim banjama, kojih imamo 16, bude optimizam i u narednim godinama mogu biti naša šansa.

"Vlasti u Bosni i Hercegovini mogu dosta toga učiniti da se ublaži utjecaj ovih negativnih prilika i potrebno je pronaći rješenja da se dodatno stimuliše poslovanje turističkog sektora i rastereti ga pojedinih dažbina, a neophodno je i više ulagati u promociju BiH na međunarodnom turističkom tržištu", kazao je Feni sekretar Grupacije za turizam i ugostiteljstvo VTKBiH Goran Brčkalović.

Najbitnije bi bilo da se na nivou države što prije napravi dogovor i strategija o što boljem organizovanju jer ovakva situacija traži ozbiljnu akciju. Ovogodišnja kriza će se reflektovati na najmanje dvije slijedeće turističke godine.

"Biće potrebna tijesna saradnja javnog i privatnog sektora kako bi se odgovorilo na izazove narednih godina", dodao je Brčkalović.