biznis
0

488 miliona KM prihoda od oporezivanja u julu

FENA
Uprava za indirektno oporezivanje BiH je u julu na jedinstveni račun prikupila rekordnih 488 miliona KM i ovo je najveći iznos prikupljenih prihoda od indirektnih poreza u toku jednog mjeseca od uspostave Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

U toku ove godine, UIO bilježi konstantan rast prihoda. Tako je tokom sedam mjeseci 2007. Uprava za indirektno oporezivanje na jedinstveni račun već prikupila dvije milijarde i 917 miliona KM.

Kad se ovog iznosa odbije 353 miliona KM koliko je UIO vratio poreznim obveznicima koji su ostvarili pravo na povrat PDV-a, ostane netoiznos prikupljenih prihoda od dvije milijarde i 564 miliona KM za raspodjelu korisnicima.

Već sada je jasno da će i u ovoj godini biti premašeni planirani prihodi od četiri milijarde i 140 miliona KM. Procjene su da će ovaj ambiciozni plan u 2007. biti premašen za više od 300 miliona KM, navodi se u saopćenju UIOBiH

Prihodi s jedinstvenog računa se dijele u skladu sa Zakonom o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i u skladu s odlukama Upravnog odbora o koeficijentima za raspodjelu prihoda.

Tako je tokom sedam mjeseci 2007. za finansiranje državnih institucija s jedinstvenog računa izdvojeno 364 miliona KM, Federaciji BiH je doznačeno milijardu i 468 miliona KM, Republici Srpskoj 715 miliona i Distriktu Brčko 78 miliona KM.